donderdag 23 maart 2017

Winkeliers vrezen verlies door importverbod op Braziliaans vlees

Importeurs hadden zelf besloten voorlopig geen vleeswaren uit Brazilië te importeren


Winkeliers in Suriname vrezen dat zij door het vleesschandaal in Brazilië, dat vorige week aan het licht kwam, verlies zullen lijden. Verwacht wordt dat consumenten Braziliaanse vleeswaren die nu in de winkels liggen niet meer of veel minder zullen kopen. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) heeft burgers opgeroepen voorzichtig te zijn met vleesproducten uit Brazilië en ze liever te mijden, totdat tests zullen hebben uitgewezen dat wat de afgelopen periode is geïmporteerd veilig is voor consumptie. De autoriteiten hebben voorlopig alle vleesimport vanuit het buurland gestopt. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 maart 2017.

'De Surinaamse consumenten zijn bewuster geworden. Wij hebben opgemerkt dat zodra er zich in het buitenland problemen voordoen met een bepaald product de verkoop hier ook direct omlaag gaat.' Dit zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) in een reactie.

Ook nu wordt verwacht dat door het schandaal in Brazilië de verkoop van vleeswaren uit dat land zal afnemen. Waar Hasnoe vreest voor financieel nadeel voor winkeliers is hij aan de andere kant blij met het vleesschandaal. Dit zou de regering er misschien eindelijk toe bewegen meer te doen zodat de nationale vleesproductie, zeker in de kipsector, wordt opgevoerd.

'We weten al lang dat sommige van de producten die worden ingevoerd en verkocht niet gezond of helemaal veilig zijn.'

De VSW heeft ook contact opgenomen met het ministerie van HI en T over deze kwestie. Importeurs hebben op eigen houtje besloten voorlopig geen vleeswaren uit Brazilië te importeren. Zo bleek dinsdag uit een onderhoud tussen de minister en importeurs. Daarbij is hen onder andere voorgehouden, dat de regering voorlopig alle importen heeft verboden.

0 comments:

Een reactie plaatsen