zaterdag 25 maart 2017

Zorgen bij VHP-politicus Jogi over illegale vleessmokkel uit Brazilië

'Vlees en vleesproducten die binnengesmokkeld worden, worden bijna niet gecontroleerd'

'Ministeries van LVV en HI & T moeten nu de hele kipsector onder een vergrootglas plaatsen'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi maakt zich zorgen om het feit, dat er geen mechanismen door Surinaamse autoriteiten zijn ingebouwd om illegale vleessmokkel uit buurland Brazilië te stoppen. 'Vlees en vleesproducten die binnengesmokkeld worden, worden bijna niet gecontroleerd. Hierdoor weten wij ook niet van welk bedrijf dit vlees afkomstig is, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat voor de gezondheid van de consument. Daarom moet niemand mij komen uitleggen dat geïmporteerd vlees niet van de genoemde 21 bedrijven uit Brazilië komt', zegt Jogi vandaag, zaterdag 25 maart 2017, in het Dagblad Suriname. 

De Braziliaanse ambassade in Paramaribo zegt in een gisteren uitgebrachte verklaring, dat geen van de 21 vleesproducenten die onderzocht worden door de federale politie in Brazilië over frauduleuze handelingen met vlees of vleesproducten, geëxporteerd heeft naar Suriname. Jogi is echter niet gerustgesteld door die mededeling.

De politicus voert aan, dat leden van de vaste parlementaire commissie Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) gisteren een onderhoud hebben gehad met LVV-minister Soeresh Algoe en minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T). Hierbij hebben de parlementariërs aandacht gevraagd voor het inbouwen van mechanismen om importvlees beter te controleren en tegelijkertijd de vleessmokkel uit Brazilië tegen te gaan.

Jogi voert aan, dat hij tijdens dit onderhoud voorgesteld heeft dat LVV en HI & T de hele kipsector onder een vergrootglas moet plaatsen. 'Vanuit het parlement zullen commissieleden helpen om sturing te geven aan het proces, omdat wij ook zien dat de overheid zelf niet veel kan doen. Hierdoor zullen wij meer kunnen bereiken', aldus Jogi.

De parlementariër benadrukt, dat de hele bedreiging van de vleesexport uit Brazilië omgezet moet worden in een kans voor lokale kwekers. Daarbij moet volgens hem ook gekeken worden naar de drastische verhoging van de importheffing op kip en kipproducten. 'De meeropbrengsten hiervan kunnen gebruikt worden om meer incentives te geven aan de lokale producenten, waardoor de sector continu gestimuleerd wordt', aldus Jogi.

Jogi maakt zich tegelijkertijd ook zorgen om de verhoging van de prijs van kippenvoer, die zeker een invloed zal hebben op de prijs van lokale kip. Volgens de parlementariër moet er alles aan worden gedaan om een eventuele kipschaarste te voorkomen. 'Echter, wanneer wij meer ondernemers in Suriname hebben die lokaal kip kunnen leveren, zal de prijs van kip niet bij de geringste schommeling stijgen. Er zal meer stabiliteit zijn in deze sector', zegt Jogi.

De VHP’er stelt, dat de prijs van lokale kip in de afgelopen drie weken al een stijging vertoont. 'Nu wordt kip levend aangeboden voor Srd 12 tot Srd 13 per kilo. Dat is bijna ook de prijs die je betaalt voor importkip uit Brazilië. Het is echt niet zo, dat Surinaamse kip duurder is dan buitenlandse kip.'

0 comments:

Een reactie plaatsen