woensdag 5 april 2017

21 Oud-leden Nationale Leger Colombia voor executeren onschuldige burgers veroordeeld tot lange celstraffen

Oud-militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 37 tot 52 jaar

(Bron foto: EFE)

Eenentwintig voormalige leden van het Nationale Leger van Colombia zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun rol in het executeren van burgers. De veroordeelde militairen boden niet bestaande banen aan aan vijf werkloze jongens en mannen uit Soacha. Nadat ze door de militairen ver van hun woonplaats waren meegenomen, werden de slachtoffers geëxecuteerd en gepresenteerd als gesneuvelde guerrillastrijders. Toch werd een en ander ontdekt en een strafrechtelijk onderzoek werd opgestart naar de  dood van meer dan 4.000 burgers tijdens de regering van voormalig president Alvaro Uribe. Dit bericht onder andere de nieuwswebsite Colombia Reports dinsdag 4 april 2017. De voormalige president wordt momenteel aangeklaagd door familieleden van de slachtoffers voor het door de overheid beweren dat de slachtoffers criminelen waren.

Slachtoffers oorlogsmisdaden klagen Uribe aan wegens laster

De 21 soldaten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 37 tot 52 jaar voor de misdrijven gedwongen verdwijning, samenzwering om strafbare feiten te begaan en moord. Daarnaast heeft de rechter hen bevolen om openbaar excuses aan te bieden voor de moorden. Onder de oud-militairen mannen die door de rechtbank in de provincie Cundinamarca zijn veroordeeld, bevindt zich ook de gepensioneerde kolonel Gabriel de Jesus Rincon.

De rechter verwierp de argumenten van de verdediging, dat de zaak moest worden overgedragen aan de Speciale Jurisdictie voor de Vrede (JEP), omdat die nog niet bestaat. Bovendien, zo zei de rechter, zou het onverantwoord zijn om de huidige procedure te schorsen. 'Het zou lastig zijn om incompetentie te verklaren en een rechtszaak aan te spannen totdat de kamers van het JEP juridisch en materieel gereed zijn, terwijl de mensen die terecht staan en de slachtoffers recht hebben op een snel proces ', aldus de rechter, geciteerd door de krant El Espectador.

Carmenza Gomez, de moeder van een van de vijf slachtoffers, was tevreden dat er recht werd gedaan. 'Het is geen vreugde, maar het is een beetje tevredenheid', zei ze.

Familie van geexecuteerde Soacha slachtoffers bedreigd

De straffen zijn van toepassing op de zaak van vijf burgers, waaronder een minderjarige, die werden geworven met valse beloften voor banen in Soacha, maar vervolgens naar Ocaña werden gebracht, een gemeente in de provincie Norte de Santander. Eenmaal in Ocaña werden de slachtoffers ontdaan van hun identiteit en geëxecuteerd. Zij werden in camouflage uniformen gekleed en geplaatst met wapens in hun handen, om de slachtoffers van de koelbloedige executies eruit te laten zien als guerrilla's. De soldaten registreerden ze vervolgens als onbekende gesneuvelde guerrillastrijders. Het Openbaar Ministerie ontdekte later, dat de gemelde slachtoffers als vermist waren opgegeven in Soacha en begon een onderzoek te koppelen aan andere gevallen van verdwijningen en executies.

Fact Sheet

Terwijl gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties de praktijken al jaren hadden aangekaart, heeft Uribe steeds ontkend dat de strijdkrachten systematisch burgers executeerden, zelfs nadat het bewijsmateriaal in de zaak Soacha hem had gedwongen om actie te ondernemen en het leger te zuiveren.

Moeders van de slachtoffers hebben doodsbedreigingen ontvangen voor hun pogingen om gerechtigheid te zoeken en een verontschuldiging van Uribe, dat hun zonen waren uitgemaakt voor criminelen.

De zaak heeft al honderden militairen in de gevangenis doen belanden en wordt beschouwd als een van de meest gruwelijke oorlogsmisdaden begaan tijdens het 52 jaar durende gewapende conflict in het land. In een rapport van juni 201, stelde het bureau van de procureur-generaal dat het had vastgesteld dat de strijdkrachten en civiele medewerkers 4.475 burgers hadden gedood sinds 1986. Hetzelfde kantoor zei, dat 5.137 ambtenaren betrokken zijn geweest bij de buitengerechtelijke executies.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)http://noticias.alianzanews.com/309_hispanic-world/4446743_21-colombian-soldiers-sentenced-for-extrajudicial-killings.html

COLOMBIA CONFLICT

21 Colombian soldiers sentenced for extrajudicial killings

04 de Abril de 2017

Bogota, Apr 4 (efe-epa).- A Special Court in Cundinamarca province sentenced 21 Colombian army soldiers to prison terms of 37-52 years for the unlawful killings of five youths in 2008 in the town of Soacha, near Bogota, authorities said.
Among the convicted men is retired Lt. Gabriel de Jesus Rincon Amado, the operations officer for the 15th Mobile Brigade with the 96th Counterguerrilla Battalion in northeastern Norte de Santander province, who will serve a 46-year sentence.
According to evidence gathered by the court, the five young men were deceived into going with the troops to a nearby village, where they were murdered and their bodies presented to local reporters as those of guerrillas killed in combat.
"The bodies showed physical mistreatment and coup de grace wounds, which does not show evidence of combat, as the soldiers said upon presenting the (bodies of the) young men to the authorities ... placing weapons with the victims with the aim of legitimizing the illicit deed," a statement by Legal Medicine authorities said.
The soldiers convicted of this "crime against humanity" were also accused of forced disappearance, conspiracy to commit aggravated criminal acts, murder and arms trafficking, among other charges.
The judge tasked with overseeing the case said that the sentences "do not prevent" the soldiers from being tried by the Special Peace Court (JEP) in the future, although he emphasized that that will depend on other magistrates' rulings.
The JEP, the backbone of the accord signed by the Colombian government and the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) guerrillas, will be the judicial body tasked with assessing the serious acts committed by participants in the internal armed conflict under the rules of the Colombian Criminal Code, International Human Rights Law, International Humanitarian Law and International Criminal Law.
Cases in which army soldiers executed civilians and then presented them as guerrillas killed in combat, apparently driven by a desire to show results in the struggle against the rebels, are known in Colombia as "false positives."

0 comments:

Een reactie plaatsen