donderdag 6 april 2017

Autoriteiten Colombia gelasten onderzoek naar dodelijke aardverschuiving te Mocoa

Onderzoek focust zich op vragen of bouwvoorschriften zijn nageleefd en of ambtenaren waren voorbereid op een natuurramp

(Bron foto: EPA)

De Colombiaanse autoriteiten hebben een onderzoek gelast naar de dodelijke aardverschuiving die de zuid-westelijke stad Mocoa heeft getroffen. Het onderzoek zal zich richten op de vraag of men zich heeft gehouden aan de bouwvoorschriften en of ambtenaren voldoende waren voorbereid op natuurrampen. Dit bericht vandaag, donderdag 6 april 2017, onder andere de BBC. Minstens 290 mensen zijn, voor zover nu bekend, overleden in de ramp van afgelopen zaterdag en meer dan 300 mensen worden nog steeds vermist. 

Ongeveer 2.700 inwoners leven in schuilplaatsen. Sommige gebieden blijven zonder water en elektriciteit, en de politie heeft versterkingen gestuurd om plunderaars af te schrikken. 'Dit gaat niet over straf, het gaat over preventie', zei Edgardo Maya, die het onderzoek heeft gelast. 'Wat heeft het voor zin om mensen nu te straffen, na zoveel doden?'Veel gezinnen zijn dakloos geworden door de aardverschuiving Een ander onderzoek richt zich op de regionale gouverneur, de burgemeester van de stad en hun voorgangers, zo berichtten Colombiaanse media gisteren.

Ondertussen blijven reddingsteams zoeken naar slachtoffers bedolven onder stapels puin. De aardverschuiving volgde op een nacht van zware regenval, waardoor de Mocoa-rivier en drie zijrivieren buiten hun oevers traden.

De overstroming zorgde voor een stortvloed van modder en rotsen door de stad, die hele wijken heeft weggevaagd. De regering heeft de nodige kritiekregen dat zij niet snel genoeg in actie is gekomen, maar dat wordt betwist door president Juan Manuel Santos. Hij zei, dat nieuwe systemen waren ingevoerd na de dodelijke overstromingen van 2010 en dat de reddingsagentschappen slechts enkele uren na de ramp met hun coördinerende werkzaamheden zijn gestart.


(Red. De Surinaamse Krant/BBC)

0 comments:

Een reactie plaatsen