zondag 2 april 2017

Autoriteiten van Slowakije vinden 21 ton bedorven Braziliaans vlees

Met salmonella besmet vlees gedistribueerd naar zo'n 54 restaurants in het land

Vlees in Slowakije beland via Nederland en Polen


Slowaakse veterinaire inspecteurs hebben 21 ton bedorven Braziliaans vlees besmet met salmonella in de hoofdstad Bratislava gevonden, zeiden ambtenaren vrijdag, zo bericht het Chinese persbureau Xinhua zaterdag 1 april 2017. 'Het Braziliaanse vlees werd via Nederland en Polen in Slowakije geïmporteerd', zei de Slowaakse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Gabriela Matecna tijdens een persconferentie. 

'Onze veterinaire inspecteurs zijn onmiddellijk bevolen dit vlees in te trekken, omdat het is gedistribueerd naar zo'n 54 restaurants in het hele land', zei Matecna. Het Slowaakse ministerie heeft onmiddellijk de verkoop van Braziliaans vlees in het land stopgezet.

Matecna zei, dat inspecteurs tot nu toe 341 producten hebben gecontroleerd. De laboratoriumtests tot nu toe hebben 17 onregelmatige items ontdekt, aldus algemeen directeur Jozef Bires van de Slowaakse Nationale Veterinaire en Voedselkwaliteit Directie. 'We blijven inspecties uitvoeren, met de nadruk vooral op entiteiten met pakhuizen die betrokken zijn bij relatief grootschalige handel in dit product, die leveren aan restaurants en eindgebruikers.'

Slowaakse inspecteurs hebben tot nu toe nog niet een van de chemische stoffen gevonden, die naar verluidt werden gebruikt in Brazilië om bedorven vlees te maskeren.

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees, en vleesproducten worden verkocht in 150 landen wereldwijd. Eerder deze maand ontdekte de Braziliaanse politie een enorme fraude met vlees waarbij enkele van de grootste vleesproducenten van het land zijn betrokken.

De actie van de politie was onderdeel van de zogenaamde 'Operation Weak Flesh' gericht op enkele van de grootste vleesverwerkende bedrijven in Brazilië, zoals marktleiders JBS Friboi en Brasil Foods.

De federale politie zei, dat de vleesverpakkingsbedrijven verlopen vlees verkochten. Teneinde de geur van het vlees te verhullen, werd ascorbinezuur toegevoerd aan de stukken vlees. De ondernemingen betaalden steekpenningen aan inspecteurs van het ministerie van Landbouw om de verkoop van het besmette vlees toe te staan. Volgens de politie werd het vervalste vlees verkocht op de binnenlandse markt en werd het ook geëxporteerd.

(Red. De Surinaamse Krant/Xinhua)

0 comments:

Een reactie plaatsen