donderdag 13 april 2017

Bestuur Politiebond tevreden over onderhoud met nieuwe minister Van der San

Minister: 'Sporttest en rijbewijs als vereiste voor benoeming hebben geen wettelijke grondslag'


Het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) vindt het gesprek dat zij gisteren heeft gehad met minister Eugene van der San van Justitie en Politie positief. Aan het begin van het onderhoud heeft de minister herhaald wat hij zei tijdens zijn beëdiging. Hij is ervan overtuigd dat zaken binnen de administratie van de overheid moeten worden afgehandeld en dat deze niet bij de rechter hoeven te worden aangebracht. Het bestuurshandelen moet geschieden binnen wet en recht en dat is de bewindsman voornemens te doen, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 13 april 2017.

Revelino Eijk, SPB-woordvoerder en bestuurslid, geeft aan dat er over de rechtspositie van politieambtenaren is gesproken. De sporttest en het hebben van een rijbewijs als benoembaarheidsvereiste zijn aan de orde gekomen. 'Wij wilden ook praten over de perikelen rond de inspecteursopleiding. Ook over de achterstallige overuren betalingen en arbeidsomstandigheden.' 

Hij geeft aan dat de bond zijn zienswijze over de sporttest en rijbewijs kenbaar heeft gemaakt aan de minister. 'We waren op één lijn wat dat betreft. De minister heeft duidelijk gesteld dat die sporttest en rijbewijs geen wettelijke grondslag heeft', stelt Eijk. Volgens Eijk is de bewindsman bereid de sporttest en rijbewijs als benoembaarheidsvereiste te heroverwegen. Er lag reeds een ministeriële beschikking klaar van de vorige minister die niet was ondertekend. Die beschikking ging over legalisatie van de sporttest en rijbewijs als benoembaarheidsvereiste.

'De bond heeft nooit gesteld tegen de sporttest te zijn. Maar, die sporttest moet onderdeel zijn van een integraal beroepsvaardigheid. Sporten moet tijdens die reguliere dienst als programma worden verzorgd.'

De bond gaf als voorbeeld een wiskunde repetitie. 'Je kunt geen repetitie afnemen als je geen wiskunde hebt gegeven. Hetzelfde met die sporttest. Je kunt geen sporttest afnemen als je geen sport hebt onderwezen aan die politieambtenaren. Als je geen programma hebt, kan je dat niet nemen en koppelen aan je bevordering. De bewindsman heeft dat helemaal begrepen en aan de bond gevraagd om alvast op papier te zetten een programma over hoe dat kan worden uitgevoerd', zegt Eijk.

0 comments:

Een reactie plaatsen