zondag 9 april 2017

Brand in hoofdkantoor partij Venezolaanse oppositieleider Capriles door traangasgranaat

Onlusten in Venezolaanse steden nemen in hevigheid toe

(Bron foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters)

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles zegt, dat het hoofdkwartier van zijn partij in brand is gevlogen nadat een traangasgranaat naar binnen was gegooid, zo berichten diverse nationale en internationale media vandaag, zondag 9 april 2017.

Capriles tweete een video waarop rook te zien is vanuit een brandend gebouw. Hij zei dat er geen gewonden waren bij het incident. De mede-oprichter van de Primero Justicio (Justitie Eerst) partij heeft laten doorschemeren, dat president Nicolas Maduro achter de aanslag kan hebben gezeten. 'Wat was het bevel van Maduro? Om ons te doden? Als er iets gebeurt, weet u wie verantwoordelijk is en wat te doen !!!',  zo is te lezen in een Twitterbericht van hem, in het Spaans.Rond dezelfde tijd wisten ongeveer honderd demonstranten zich de toegang te verschaffen tot een kantoor van de Hoge Raad en vernielden het, gooiden bouwmaterialen naar binnen en staken het in brand, volgens een getuige tegenover het persbureau Reuters.


Duizenden mensen namen gisteren deel aan demonstraties in het land en op sommige plaatsen raakten demonstranten slaags met veiligheidstroepen. De hevige protesten begonnen een dag nadat oppositieleider Henriquez Capriles een verbod kreeg om de komende vijftien jaar een politiek ambt te mogen vervullen. Capriles wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld en bloedvergieten door protestacties te organiseren.

'Niemand kan de Venezolaanse bevolking uitsluiten', sprak een geëmotioneerde Capriles zaterdag vanaf een podium. Hij riep betogers op om naar het kantoor van de ombudsman te lopen. Onderweg raakten de betogers slaags met de politie en liep het uit op rellen. Minstens zeventien mensen raakten gewond. De politie zette blokkades op en gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. De demonstranten gooiden stenen naar de agenten.

In het hele land trokken meer dan 50.000 mensen de straat op om nieuwe verkiezingen te eisen. De betogers willen onder meer dat de bevoegdheden van het parlement volledig hersteld worden. Verder willen ze dat de regering de politieke gevangenen vrijlaat en humanitaire hulp toelaat tot Venezuela.


De protesten in Caracas en andere steden houden inmiddels al een week aan. Oppositieleider Capriles is de leider van de oppositiecoalitie MUD, die verwikkelt is in een machtsstrijd met Maduro. De 44-jarige politicus wordt gezien als een veelbelovende kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2018. Maar door de beslissing van zaterdag kan hij niet meedoen. Het Hooggerechtshof veroorzaakte eind vorige maand ophef door zich de bevoegdheden van het door MUD gedomineerde parlement toe te eigenen. Mede onder internationale druk werd die beslissing weer ingetrokken, maar het protest duurt voort.

(Red. De Surinaamse Krant/GlobalNews, Canada/Twitter/O'Globo/Brabants Dagblad)

0 comments:

Een reactie plaatsen