maandag 10 april 2017

Braziliaanse president Temer dankt zijn Chinese collega Xi Jinping voor opheffen importverbod vlees uit Brazilië

VS gaat mogelijk deel van Braziliaanse vleesmarkt in China overnemen


President van Brazilië, Michel Temer, heeft zijn Chinese collega Xi Jinping in het weekend bedankt voor het herzien van de situatie rond de Braziliaanse vleesexport en het weer openstellen van haar markt voor Braziliaans vlees van leveranciers die niet betrokken zijn bij het onderzoek van de federale politie naar fraude, Operação Carne Fraca. Dit bericht de Rio Times vandaag, maandag 10 april 2016. 

President Temer hoopt op 'versterking van een verdere verdieping van de bilaterale samenwerking met China en bedankte de Chinezen voor hun effectief aanpak van het probleem van de export van Braziliaanse rundvleesproducten naar China', aldus een verklaring van het bureau van de Braziliaanse president.

China schortte de import van Braziliaans vlees op na de aankondiging van Operação Carne Fraca op 17 maart door de federale politie van Brazilië. Dagen later echter, na onderhandelingen met de Braziliaanse regering, heropende China weer de markt voor vlees dat niet afkomstig is van de vleesverwerkende bedrijven die onderwerp van aandacht zijn in het onderzoek.

Volgens het kantoor van de Braziliaanse president, hebben beide staatshoofden nogmaals gewezen op het belang van het Chinees-Braziliaanse wereldwijde strategische partnerschap. Terwijl president Temer aandacht vroeg voor het belang van Brazilië om de bilaterale samenwerking te verdiepen, zei president Xi Jinping uit te kijken naar Temer's staatsbezoek in september, wanneer de leiders van de landen die deel uitmaken van het BRICS-overleg (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Xiaman, China, bijeenkomen om hun samenwerking te bespreken.

Het telefoongesprek van president Temer met Xi Jinping komt dagen na het historische bezoek van de Chinese leider aan de Verenigde Staten, waar president Xi Jinping zou hebben gezegd tegen zijn collega Donald Trump, dat China bereid is te praten over het beëindigen van het verbod op de Amerikaanse invoer van rundvlees, sinds 2003. Als dat gebeurt, dan kan de VS een deel  van de internationale vleesmarkt van Brazilië overnemen.

(Red. De Surinaamse Krant/The Rio Times)

0 comments:

Een reactie plaatsen