zaterdag 8 april 2017

Cameraman van Venezolaanse nieuwswebsite gearresteerd

Elvis Flores aangehouden bij filmen demonstraties tegen regering Maduro in Caracas


De Venezolaanse autoriteiten hebben Elvis Flores, cameraman voor het online kanaal VPITV, gearresteerd. VPITV zond live protesten in Caracas uit, die werden georganiseerd door tegenstanders van de regering Nicolás Maduro. Dit bericht vandaag, zaterdag 8 april 2017, de nieuwswebsite GlobalVoices.org.

De demonstraties ontstonden vorige week in reactie op het ontbinden van het parlement door het Hooggerechtshof en het toewijzen van haar functies aan de uitvoerende macht en de Hoge Raad. Op het moment van zijn arrestatie namen agenten Flores’ apparatuur in beslag en VPITV werd vervolgens gedwongen om de uitzendingen te beëindigen.


Het kanaal, dat uitzendt via platforms als YouTube en Periscope, was enkele jaren geleden gestopt met het uitzenden van protesten om eventuele financiële sancties en stopzetten van uitzendingen te vermijden door de Nationale Commissie voor Telecommunicatie, die eerder had verklaard, dat het uitzenden van de protesten kan worden beschouwd als aanzetten tot geweld.


In de afgelopen jaren, met name in tijden van protest en crisis, hebben Venezolanen zich gewend tot sociale netwerken en beelden via streaming om informatie buiten de officiële kanalen om te verkrijgen, die immers onderhevig zijn aan toenemende censuur.

Persconferenties en statements van de belangrijkste politieke oppositiepartijen worden vaak uitgezonden via Periscope. Op haar beurt zendt de Nationale Assemblee haar zittingen uit via YouTube. Ondanks de arrestaties van gebruikers van sociale netwerken en de verslechtering van de telecommunicatie, blijft het internet een strijdtoneel voor Venezuela.


(Red. De Surinaamse Krant/Global Voices/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen