woensdag 5 april 2017

Chapecoense verslaat thuis Colombia's Atletico Nacional in 1e duel om Recopa Sudamericana-cup

In door emoties geladen wedstrijd weet Chapecoense Atlectio met 2-1 te verslaanRond match veel eerbetoon aan omgekomen passagiers bij vliegtuigcrash in Colombia


De Braziliaanse club Chapecoense heeft gisteren Colombia's Atletico Nacional met 2-1 verslagen in een zeer emotionele wedstrijd, waarin de slachtoffers van het fatale vliegtuigongeluk werden herdacht, zo berichten vandaag, woensdag 5 april 2017, onder andere de Miami Herald, Florida (VS), en Voetbal International in Nederland.
Sinds de vliegtuigramp van eind november nabij Medellín, die aan 71 van de 77 inzittenden (waaronder 19 spelers, 14 leden van de technische staf, 9 bestuursleden en 20 journalisten) het leven kostte zijn Chapecoense en Atlético Nacional voor altijd aan elkaar verbonden.

Na de tragedie stelde Atlético Nacional voor om de Copa Sudamericana, waar beide teams om zouden strijden, toe te kennen aan Chapecoense. Daardoor kreeg de Braziliaanse club ook het recht om uit te komen in de strijd om de Recopa Sudamericana - de Zuid-Amerikaanse variant van de Europese Super Cup - tegen de winnaar van de Copa Libertadores, toevalligerwijs Atlético Nacional.

Voorafgaand aan de wedstrijd van dinsdagavond maakten de drie spelers die de crash overleefden - Alan Ruschel, Jakson Follmann en Neto - hun opwachting op het veld.Chapecoense sloeg als eerste toe in het eerste duel van de Recopa Sudamericana finale, toen Reinaldo een penalty benutte in de 23e minuut. Nacional scoorde de gelijkmaker toen Macnelly Torres vlak voor de 60e minuut scoorde voordat Luiz Otavio de winnende goal scoorde in de 73e minuut, maar het uiteindelijke resultaat leek bijna in het niets te vallen, omdat beide teams en hun supporters de mensen herdachten die vorig jaar om het leven kwamen bij het vliegtuigongeluk in Colombia.De Recopa Sudamericana is een van Zuid-Amerika's meest prestigieuze voetbaltitels, tussen de winnaars van de Copa Libertadores en de Copa Sudamericana kampioenen, maar de finale van dit jaar kreeg een extra dimensie.

Atletico Nacional won in 2016 de Copa Libertadores en moest tegen Chapecoense spelen voor de Copa Sudamericana titel, maar de wedstrijd vond nooit plaats, omdat het vliegtuig dat het Chapecoense team naar Medellin in Colombia vloog neerstortte.


Als een teken van respect kende Nacional het kampioenschap toe aan Chapecoense gevolgd door een emotionele rematch in de Recopa Sudamericana.

Chapeco, een stad van 200.000 inwoners in het zuiden van Brazilië in de buurt van de Argentijnse grens, bereidde een reeks van herdenkingen voor, zowel binnen als buiten de 22.000 zitplaatsen tellende Arena Conda, waar de begrafenissen van 50 mensen slechts vier maanden geleden hebben plaatsgevonden. Binnen het uitverkochte stadion omhelsden de burgemeesters van Chapeco en Medellin elkaar in wat organisatoren noemden 'een show van dankbaarheid' naar de Colombiaanse bezoekers.

De burgemeester van Chapeco, Luciano Buligon, gehuld in een shirt van Nacional en vechtend tegen de tranen, zei tegen de menigte: 'Chapecoense en Atletico Nacional zijn voor altijd broers.' Federico Gutierrez, de burgemeester van Medellin, was ook zeer emotioneel toen hij sprak. 'Chapeco is nu mijn thuis. Brazilië is mijn thuis. Broederschap werd geboren uit deze grote tragedie', zei hij.

Na 71 minuten verlichtte de menigte in de Arena Conda hun telefoons en zongen 'Vamos, Vamos Chape' (Let's go Chape), een eerbetoon dat voor aanvang van iedere wedstrijd wordt gezongen


Vier van de overlevenden, drie Chapecoense spelers en radio-omroeper Rafael Henzel, hielden emotionele toespraken. 'Wacht niet op het crashen van een vliegtuig om te zeggen 'Ik hou van je' en om vergeving te vragen', zei centrale verdediger Neto. 'Wacht niet op de crash van een vliegtuig om te omhelzen, te kussen en te laten zien dat liefde uiteindelijk altijd wint.'

Doelman Jakson Follmann, die een deel van zijn rechterbeen in de crash verloor, was te emotioneel om zijn toespraak af te maken. 'Ik wil een applaus voor al diegenen die zijn overleden. Door hen, zouden we hier niet zijn', zei hij. Het publiek zong een melodie om de Colombianen te bedanken voor hun reactie op de tragedie, met inbegrip van de reddings- en medische teams die werkten op de crash site.

'Als iemand je al hun hand gaf en niet heeft gevraagd om iets in ruil, bedenk dan, dit is een speciale dag', werd gezonden.

Voormalig international en coach Zico, en de huidige Braziliaanse manager Tite, behoorden tot een aantal beroemde Brazilianen die een eerbetoon op video's toonden op grote schermen in het stadion. Er was ook een eerbetoon aan de slachtoffers van de recente aardverschuiving in Mocoa, Colombia.


De tweede match van de Recopa Sudamericana zal op 10 mei worden gespeeld in het Atanasio Girardot stadion in Medellin.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter/Chapecoense/Voetbak International)

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!