woensdag 19 april 2017

Chileense rechter stelt militair in vrijheid die vader presidente Bachelet heeft gemarteld tot hij overleed in 1974

Cevallos Jones zou geestesziek zijn...


Een rechter heeft de vrijlating gelast van een van de twee militaire officieren die straffen uitzitten voor het martelen van de vader van presidente Michelle Bachelet, die overleed door hun toedoen, zo is gisteren door de Chileense Justitie bekendgemaakt, aldus het persbureau Associated Press vandaag, woensdag 19 april 2017.

Generaal Alberto Bachelet overleed in de gevangenis in 1974 nadat generaal Augusto Pinochet's dictatuur hem had veroordeeld, omdat hij een verrader zou zijn geweest. Uit forensisch onderzoek bleek, dat de oudere Bachelet waarschijnlijk was overleden aan hartproblemen als gevolg van martelingen nadat hij was gearresteerd voor verzet tegen de 1973 militaire staatsgreep die de socialistische president Salvador Allende afzette.

De gepensioneerde kolonels Edgar Cevallos Jones en Ramon Caceres werden in 2016 veroordeeld tot vier jaar gevangenis voor de martelingen die hebben geleid tot de dood van Alberto Bachelet.

Cevallos Jones' vrijlating werd bevolen door een lokale rechter nadat psychiatrische tests aan zouden hebben getoond, dat hij geestesziek is.


Bachelet werd zelf gearresteerd, samen met haar moeder, in 1975 en ging in ballingschap naar Australië en het voormalige Oost-Duitsland. Toen ze in 1979 terugkeerde naar Chili, studeerde ze medicijnen en steeg door de rangen van de socialistische partijen en werd een belangrijke speler in de centrum-linkse coalitie die de regering van Chili al bijna 20 jaar domineert, nadat Pinochet  zijn macht verloor.

Ze werd Chili's eerste vrouwelijke president in 2006, stond aan het hoofd van het Vrouwen Agentschap binnen de Verenigde Naties sinds 2010, en trad als presidente van Chili voor een tweede keer aan in 2014.(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen