woensdag 5 april 2017

Colombia rouwt en begraaft de eerste slachtoffers van overstromingen en aardverschuivingen

Dodental wordt iedere dag bijgesteld en bedraagt inmiddels 273

(Bron foto: Leonardo Munoz/EPA)

Colombia rouwt om eerste doden na de overstromingen en aardverschuivingen die minstens 273 mensen het leven hebben gekost en duizenden anderen zijn ontheemd geraakt. De eerste begrafenisprocessies en het in de bodem laten zakken van doodskisten, die maandag zijn begonnen, laten de ernst zien van wat er afgelopen week gebeurd is, toen dodelijke overstromingen de zuidelijke delen van Colombia troffen. Dit bericht ABC News dinsdag 4 april 2017.

Ondertussen, neemt de kans op het vinden van overlevenden door reddingwerkers zeer snel zal af, wat betekent dat het dodental van de ramp naar verwachting nog gaat stijgen.

Danilo Garzon Garcia, een 22-jarige inwoner van Mocoa, had  met andere familieleden gezocht naar zijn jonge zusje toen hij haar lichaam vond, dat werd geïdentificeerd door haar ondergoed, aldus The Associated Press. 'Het is beter zo, beter om te weten', zei Garzon tegen AP terwijl hij haar lichaam naar de begraafplaats droeg. 'We weten tenminste waar ze is.'President Donald Trump sprak gisteren met president Juan Manuel Santos van Colombia om zijn medeleven te uiten en om steun aan te bieden namens de VS. In antwoord op een vraag van ABC News, zei Santos dat Trump 'erg bezorgd' was en dat hij 'wilde weten wat we nodig hebben en dat hij zat te denken aan de Colombianen en de slachtoffers van deze tragedie.'


Santos zei ook, dat Colombia samen werkt met de Amerikaanse ambassade in Bogota om de gevolgen van deze ramp te verzachten. Minstens 2.700 mensen verblijven in vijf schuilplaatsen als gevolg van de tragedie, volgens Santos, die gisteren de pers te woord stond.

De Colombiaanse leider zei  verder, dat de volgende fase van de situatie ter plaatse zal zijn om een crisis in de volksgezondheid af te wenden. Vaccinaties worden gestart voor de bewoners tegen hepatitis en tetanus, zei Santos.

Het kabinet besloot gisteren om 'een economische, sociale en ecologische noodtoestand', uit te roepen. Dat moet snellere financiering van noodhulp mogelijk maken. Er is een bedrag van 40 miljard peso, zo’n 13 miljoen euro, beschikbaar gesteld voor het rampgebied. Verder worden 2000 kooktoestellen, 7000 dekens en 6000 matrassen naar Macoa gestuurd.
Eerder zegde de president al een schadevergoeding van 18 miljoen pesos (ruim 5600 euro) toe voor elke familie die getroffen is. Ook beloofde hij snel werk te maken van de wederopbouw van de stad.

Ook rebellenbeweging FARC heeft hulp aangeboden. De rebellen verblijven momenteel in verschillende ontwapeningszones als onderdeel van het vredesakkoord dat tussen de regering en FARC is gesloten. Op een afstand van zo'n drie uur rijden van Mocoa verblijven 400 rebellen in een kamp die willen helpen met de wederopbouw.
(Red. De Surinaamse Krant/ABC News/Twitter/FARC/Metro)

0 comments:

Een reactie plaatsen