zondag 2 april 2017

Colombia vecht nog steeds tegen verwoestende overstromingen en modderstromen

Dodental heeft de 200 gepasseerd en zo'n 220 mensen zouden nog worden vermist

Mocoa zwaar getroffen door noodweer


Modderstromen hebben meer dan 200 mensen gedood en honderden mensen zijn gewond geraak of worden vermist nadat hun huizen in het zuiden van Colombia waren verwoest, aldus het Rode Kruis gisteren in haar laatste update. Het exacte aantal doden bedroeg gisteren 206, het aantal gewonden 202 en het aantal vermisten 220, aldus Cesar Uruena, een Rode Kruis-medewerker, vandaag, zondag 2 april 2017, tegen het Franse persbureau AFP.

Het stormachtige weer, dat de zuidwestelijke stad Mocoa vrijdagavond trof heeft 25 woningen 'volledig verwoest', voegde hij eraan toe. Zij waren de laatste slachtoffers van de overstromingen die de Pacifische kant van Zuid-Amerika hebben getroffen in de afgelopen maanden, waardoor ook tientallen doden te betreuren zijn in Peru en Ecuador.


In Mocoa zijn door het weer huizen, bruggen, voertuigen en bomen weggevaagd, waardoor stapels vernield hout en bruine modder achterbleven, zo tonen door het leger gemaakte beelden van het gebied. De modderstromen troffen Mocoa vrijdagavond laat na dagen van stortregens.President Juan Manuel Santos bezocht Mocoa, de hoofdstad van het departement Putumayo, gisteren. Hij verklaarde een staat van 'openbare ramp' in een Twitter-bericht, en dat er maatregelen zijn getroffen om versneld reddings- en hulpoperaties uit te kunnen voeren. Hij uitte zijn medeleven met de families van slachtoffers. 'Het laatste dodental is 154. Het is echt een verschrikkelijk cijfer', zei Santos tegen verslaggevers.


Het Rode Kruis had aanvankelijk het dodental op 16 gezet, maar waarschuwde dat het zou stijgen, omdat honderden mensen worden vermist. 'Het aantal is enorm en stijgt snel', zei Cesar Uruena tegen AFP. De ramp heeft 'grote proporties', voegde hij eraan toe.

Putumayo gouverneur Sorrel Aroca sprak van 'een ongekende tragedie' voor het gebied. 'Er zijn honderden gezinnen nog niet gevonden en hele buurten zijn verdwenen', vertelde hij op W Radio. Carlos Ivan Marquez, directeur van de Nationale Ramp Risk Management Unit, vertelde tegen persbureau AFP, dat de modderstromen werden veroorzaakt door de stijging van de rivier Mocoa en zijrivieren.De overstroomde rivieren veroorzaken een 'grote lawine', aldus het leger in een verklaring.

Zo'n 130 mm regen viel vrijdagavond, zei Santos. 'Dat betekent dat 30 procent van de maandelijkse neerslag afgelopen nacht viel en dat heeft gezorgd voor een plotselinge stijging van verschillende rivieren', zei hij. Hij beloofde eerder op Twitter 'hulp aan de slachtoffers van deze tragedie, die Colombianen in rouw stort',  te garanderen. 'Onze gebeden zijn met de slachtoffers en degenen die getroffen worden', voegde hij eraan toe.

De autoriteiten hebben een crisisgroep ingesteld, met inbegrip van lokale ambtenaren, militairen, politie en reddingswerkers om te zoeken naar vermiste personen en te beginnen met het verwijderen van bergen van puin, zei Marquez. Duizend hulpdiensten helpen met de reddingsactie.

Mocoa, een stad met 40.000 inwoners, heeft geen stroom of stromend water. 'Er zijn veel mensen in de straten, veel mensen zijn ontheemd en vele huizen zijn ingestort', aldus de gepensioneerde Hernando Rodriguez, 69, via de telefoon. 'Mensen weten niet wat te doen ... er waren geen voorbereidingen getroffen voor een dergelijke ramp', zei hij. 'We beseffen nauwelijks wat ons is overkomen.'

Verschillende dodelijke aardverschuivingen hebben Colombia in de afgelopen maanden getroffen. Een aardverschuiving in november doodde negen mensen in het zuidwestelijke landelijke stadje El Tambo. Een aardverschuiving een maand eerder doodde 10 mensen in het noorden van het land.


(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen