donderdag 20 april 2017

Colombia weer getroffen door aardverschuivingen: minstens 14 doden

Bergstad Manizales zwaar getroffen door modderstromen...

(Bron foto: Reuters/Santiago Osorio)

Een zware regenbui veroorzaakte gisteren landverschuivingen die woningen verwoestten en straten vulden met modder, waardoor zeker 14 mensen werden gedood en ruim 20 gewond zijn geraakt. De ramp sloeg toe vroeg in de ochtend toen veel mensen in Manizales, een bergstad in een koffie-producerend deel van Colombia, nog aan het slapen waren.

Het komt net na een overstromingsramp twee weken geleden, die meer dan 300 doden veroorzaakte meer dan 300 doden in de zuidelijke stad Mocoa. Tientallen heuvels begaven het rond Manizales, een stad met bijna 400.000 mensen inwoners, nadat het equivalent van een volle maand regen in vijf uur tijd viel, zo bericht het persbureau Associated Press vandaag, donderdag 20 april 2017.

De overstroming veroorzaakte tenminste 40 tot 50 lawines van modder en rotsen die huizen vernietigden en verschillende wegen onbegaanbaar maakten. Redders graven in dikke lagen modder op zoek naar negen mensen die vermist zijn. Onder degenen die in het puin zou zijn begraven liggen, is een man die meerdere familieleden probeerde te helpen nadat water hun huis binnengekomen was. Een modderstroom liep het huis binnen terwijl hij nog binnen was, hoewel al zijn familieleden erin geslaagd waren om te ontsnappen. 'Helaas wijst alles erop, dat hij daar ligt begraven', aldus Juan Carlos Rendon, een vervoerscoördinator in Manizales. Onder de doden zijn een politieagent en tenminste drie kinderen.President Juan Manuel Santos probeerde de regio te bereiken, maar werd gedwongen om op 200 kilometer afstand in Medellin te landen vanwege het slechte weer. In een live-uitzending zei hij, dat bewoners in gebieden die nog steeds hoog risico lopen waren geëvacueerd en dat nationale agentschappen gemobiliseerd zijn om te helpen bij het herstel.

'Het regende in Manizales zoals het nooit  eerder had geregend', zei Santos.


De aardverschuivingen hebben zich voorgedaan, terwijl Colombia nog steeds herstellende is van de 31 maart-ramp in Mocoa, en beide rampen hebben verscheidene parallellen. Beide rampen gebeurden in de vroege ochtenduren nadat de steden getroffen werden door ongekende hoeveelheden regen.

Beide troffen vooral arme mensen. In een wijk in Manizales zijn meerdere huizen gebouwd op een berghelling, ondanks dat het bekend was dat ze daardoor gevaar zouden lopen bij aardverschuivingen, aldus Rendon. Een inwoner, Ana Henao, zei dat ze thuis was met haar 12-jarige dochter dinsdagavond toen hun dak ineen stortte door de intense regens. Ze bleven wakker uit angst dat het nog erger zou worden. Toen modderstroom de woning begon te vullen vluchtten zij en haar dochter naar veiligheid. 'Ik pakte mijn dochter en rende,' zei ze.

Diverse van haar buren zijn niet weggevlucht.


De autoriteiten hebben meerdere heuvels bewaakt die het risico liepen om ineen te storen en evacueerden bewoners, aldus Jorge Eduardo Rojas, Colombia's minister van Vervoer. 'Wat we nu moeten doen, is voorkomen dat er meer doden vallen', zei hij.

(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!