zondag 23 april 2017

Colombia wil dat Venezuela drie gedeserteerde legerofficieren uitlevert

Drie hoge militairen vragen in Colombia politiek asiel aan


Venezuela's minister van Buitenlandse Zaken heeft geëist, dat Colombia drie legerofficieren uitlevert die daar politiek asiel hebben aangevraagd. De schijnbare desertie komt te midden van weken van gewelddadige protesten tegen de regering van president Nicholas Maduro, met tenminste 22 doden als gevolg van de onrust. De militaire deserties zijn de eerste sinds Maduro in 2013 aan de macht kwam en zou kunnen duiden op verzwakking van de steun voor de president in de strijdkrachten, aldus waarnemers, zo bericht CNN vandaag, zondag 23 april 2017.

Minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez vertelde het staatsbedrijf VTV-netwerk gisteren, dat de drie Venezolaanse luitenanten eind maart het land hebben verlaten, waarna ze politiek asiel in Colombia hebben aangevraagd.


Rodriguez zei, dat zij haar Colombiaanse collega María Ángela Holguín en de minister van Defensie Luis Carlos Villegas gevraagd heeft om de drie officieren terug te sturen naar hun land. 'Politiek asiel wordt niet toegekend aan militairen of deserteurs die openlijk in een video oproepen tot een staatsgreep tegen president Maduro', zei Rodriguez tegen VTV. Er was geen onmiddellijke reactie van de Colombiaanse autoriteiten.


Rodriguez heeft mogelijk verwezen naar een wijd verspreide video op social media waarin drie luitenanten zeiden, dat ze Maduro niet meer als president en commandant beschouwen en waarschuwen voor een mogelijke burgeroorlog. CNN kon de authenticiteit van de video niet bevestigen.

Diosdado Cabello, lid van de Nationale Assemblee en van de heersende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela, zei vorige week dat een groep militaire officieren tegen Maduro samenzweren.

De Venezolaanse straten werden gisteren bezet door duizenden burgers - veel gekleed in wit - uit eerbetoon aan degenen die zijn gestorven tijdens de weken van bloedige straatprotesten.De over het algemeen vreedzame demonstraties waaraan meerdere honderden mensen deelnamen waren in sterk contrast met de chaos waarin tenminste 13 mensen deze week op één dag werden gedood. Negen personen werden geëlektrocuteerd toen ze tijdens de protesten donderdagavond in Caracas een bakkerij probeerden te plunderen, aldus de minister van Communicatie Ernesto Villegas van Venezuela. Drie anderen werden doodgeschoten en er werd nog een dode gemeld, maar details waren niet direct beschikbaar. Zes mensen liepen schotwonden bij het plunderen van andere bedrijven, waaronder twee drankwinkels, en aanvallen werden gerapporteerd in het metrosysteem van de stad, zei Villegas.

De botsingen tussen oppositie-aanhangers en aanhangers van Maduro zijn de afgelopen weken geïntensiveerd. De oppositie wil dat Maduro opstapt en hem beschuldigt hem ervan de democratie geweld aan te doen.

Op 29 maart heeft het Venezolaans Hooggerechtshof het parlement terzijde geschoven en verplaatste alle wetgevende bevoegdheden naar zichzelf. De rechtbank draaide later die beslissing terug, maar protesten waren al begonnen.

Maduro heeft de demonstranten gebrandmerkt als 'vandalen en terroristen' en gebruikte zijn veiligheidsmachten om waterkanonnen en traangas tegen de demonstranten in te zetten.

(Red. De Surinaamse Krant/CNN/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen