vrijdag 14 april 2017

Colombiaanse stad Cali zet genetisch gemodificeerde muggen in in strijd tegen muggen...

Gemodificeerde mannetjes brengen geen nageslacht voort dat zich verder kan voortplanten


Om het aantal ziekteverspreidende muggen te verminderen heeft de Colombiaanse stad Cali een plan met een contra-intuïtieve strategie: het loslaten van meer muggen. Dit bericht de nieuwswebsite Finance Colombia donderdag 13 april 2017.

De op wetenschap gebaseerde aanpak is afkomstig van het biotechnologiebedrijf Oxitec Ltd  in het Verenigd Koninkrijk, dat een genetisch gemodificeerd mannelijke versie van de Aedes aegypti soort heeft ontwikkeld die paren met lokale vrouwtjes om nageslacht te krijgen dat 'een zelf-limiterend gen erft, dat ervoor zorgt dat ze sterven voordat ze de leeftijd van functionele volwassenheid bereiken', aldus het bedrijf.

Alleen vrouwelijke Aedes aegypti bijten de mens - in het proces om gevaarlijke ziekten over te brengen, waaronder Zika, knokkelkoorts, chikungunya, en gele koorts - terwijl de gemodificeerde 'vriendelijke Aedes' mannetjes geen nadelige effecten op de gezondheid zouden moeten hebben en de muggenbevolking onderdrukken.

Cali is van plan om de gemodificeerde mug in te zetten in haar Comuna 16 wijk, thuisbasis van ongeveer 100.000 inwoners. Dit 'eerste project', aldus Oxitec, zal naar verwachting beginnen nadat de nodige vergunningen en licenties zijn afgegeven. 'Deze in de stad solitair levende soort is verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de gevaarlijke virussen die worden overgedragen aan onze bewoners en zorgen voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen', zei Alex Durán, gezondheidssecretaris van Cali.

'We zijn enthousiast over de invoering van een dergelijke innovatieve oplossing en zijn enthousiast om het programma zo snel als mogelijk in te voeren.' De resultaten van een soortgelijk project in Piracicaba, Brazilië, toonde een 81% onderdrukking in de lokale muggenbevolking, volgens Oxitec, dat in 2002 begon via de Universiteit van Oxford, Innovatie, en werd gekocht voor $ 160 miljoen in 2015 door het in de Verenigde Staten gevestigde Intrexon Corp.

Andere studies hebben plaatsgevonden in Panama, op de Kaaiman Eilanden en in Brazilië, waar de Zika-uitbraak in 2016 verwoestende gevolgen had voor de gezondheid, met inbegrip van microcefalie gerelateerde aangeboren afwijkingen bij ongeboren baby's en was voor veel mensen reden genoeg om plannen om de Olympische Spelen bij te wonen in Rio te annuleren. Colombia heeft geleden door grote uitbraken van zowel Zika en chikungunya in de afgelopen jaren bovenop al lang bestaande gevallen van dengue en andere ziekten.

(Red. De Surinaamse Krant/Finance Colombia)

0 comments:

Een reactie plaatsen