vrijdag 14 april 2017

De protesten in Venezuela houden aan en dodental stijgt

Volhardende demonstranten eisen het vertrek van president Nicolas MaduroDe protesten in Venezuela houden aan. Niet alleen in de hoofdstad Caracas, maar ook elders komen de oppositie en de bevolking nu op straat. Ze eisen het ontslag van president Nicolas Maduro. De manifestaties worden opgebroken door de politie, daarbij zijn opnieuw doden gevallen. Het aantal doden bedraagt donderdag 13 april 2017 vijf.

In de stad Barquisimeto, in de westelijke staat Lara, zijn twee mensen omgekomen tijdens betogingen, een 13-jarige tiener en een 36-jarige man. Dat meldt het parket van die staat, aldus het Belgisch persbureau Belga. Over de omstandigheden waaronder ze stierven, zijn geen details gegeven.

Henri Falcon, gouverneur van Lara en lid van de oppositie, dringt aan op gesprekken om een einde te maken aan de politieke crisis in het land. In Venezuela is het sinds begin deze maand erg onrustig. Volgens de oppositie krijgt president Nicolas Maduro, die sinds vier jaar aan de macht is, steeds meer de trekken van een dictator.

Vorige week nog werd beslist dat oppositieleider Henrique Capriles, Maduro's belangrijkste tegenstander, zich vijftien jaar lang niet meer verkiesbaar mag stellen. Ook besliste het Venezolaanse hooggerechtshof eind vorige maand om de functies van het door de oppositie gedomineerde parlement over te nemen. Die beslissing werd onder internationale druk tenietgedaan. Sindsdien zijn er bijna dagelijks grote protesten in de hoofdstad Caracas. Duizenden mensen komen op straat, aangevoerd door leden van de oppositie. De oproerpolitie breekt die protesten op met onder meer traangas. Bij die manifestaties zijn al enkele doden gevallen, er zijn ook tientallen gewonden.

Nu komen ook in de sloppenwijken in Caracas, waar traditioneel veel aanhangers van Maduro wonen, mensen in opstand.

Naast de politieke crisis zijn ook de economische omstandigheden in Venezuela bijzonder hard. Het land kampt met een geldgebrek en een torenhoge inflatie. Die crisis treft vooral de armere bevolking, de traditionele basis van Maduro en zijn voorganger Hugo Chavez Ze kampen al maanden met een tekort aan voedsel en medicijnen. Aan de supermarkten wachten honderden mensen te wachten in de hoop dat er rijst of bloem geleverd wordt.

De oppositie heeft voor 19 april een nieuwe protestdag aangekondigd. Het wordt 'de moeder van alle protesten'.

Maduro beschuldigt de oppositie ervan de bevolking op te hitsen en samen te zweren met internationale spelers om Venezuela te destabiliseren.

0 comments:

Een reactie plaatsen