zaterdag 8 april 2017

Delegatie marrons bezoekt Peerke Donders museum in Tilburg

Vier marrons uit Cotticagebied op studiereis in Nederland, omdat 'hun cultuur onder druk staat'

De delegatie van marrons bracht  bezoek aan het geboortehuisje van Peerke Donders. (Bron foto: Paul Spapens)

Een delegatie van vier marrons (afstammelingen van gevluchte slaven) uit Suriname heeft gisteren een bezoek gebracht aan Peerke Donders in Tilburg Noord. Ze werden rondgeleid door Paul Spapens, bestuurslid van de Stichting Petrus Donders en coördinator Esther Maas van het Peerke Donderspark, aldus vrijdag 7 april 2017 de nieuwswebsite Stadsnieuws.nl, redactie Tilburg.  

De vier afgevaardigden van de marron-gemeenschap maken een studiereis naar Nederland, omdat hun cultuur onder druk staat. In Nederland bezoeken ze relevante organisaties en ontmoeten ze experts met het oog op concrete samenwerking.

De Stichting Petrus Donders staat daar zeer voor open. De stichting onderhoudt al jaren nauwe contacten met Suriname. Instandhouding Het bezoek aan Nederland en aan Peerke Donders was georganiseerd door Dutch Culture (centrum voor internationale samenwerking in Amsterdam) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Doel van het bezoek was de duurzame instandhouding van de marron-cultuur in Suriname. Deze staat onder druk door migratie van jongeren naar de stad of het buitenland.

De delegatie kwam naar Peerke Donders, enerzijds door de lange relatie die er bestaat met Suriname en anderzijds omdat de Tilburgse stichting zich voor dezelfde taak gesteld ziet. De Peerke Donders-stichting wil het erfgoed van de Tilburgse zalige relevant maken in de huidige tijd en bestendig voor de toekomst.

De marrons in het Cottica-gebied willen, net als Peerke Donders dat al heeft, een museum stichten. Vanuit dit museum willen ze vooral de eigen jongeren op de hoogte brengen van de marron-cultuur. De delegatie was onder de indruk van het museum in Tilburg Noord, met name omdat het verhaal van Peerke Donders er aan de hand van voorwerpen wordt verteld. 'Dat willen wij ook', aldus Fidelia Grand-Galon, erevoorzitster van het Marron Vrouwen Netwerk. Stichting Petrus Donders heeft kennis en ervaring aangeboden bij het realiseren van het museum van de marron-cultuur.

0 comments:

Een reactie plaatsen