dinsdag 11 april 2017

Demonstranten trachten op derde actiedag terrein Belastingdienst op te komen, maar politie grijpt in

Animo om deel te nemen aan demonstraties lijkt alweer af te nemen

Deze week verder geen acties meer - Komende week gaat protest in de vierde versnelling... - Neus toch weer aanwezig


De demonstratie van de vakbeweging en anderen van maandag 10 april 2017, gericht tegen de verhoging van de brandstofprijzen en tegen het regeringsbeleid voerde van het Kerkplein naar het kantoor van de Belastingdienst. De demonstranten wilden de gesloten poorten openen, maar de politie greep in. De situatie dreigde even uit de hand te lopen, aldus Starnieuws op haar website. Er werd getrokken en geduwd tegen de poort. De actieleiding stelde dat belasting wordt geïnd, maar niemand weet wat er mee wordt gedaan.

De tweede plek die aangedaan werd was de afdeling Inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de Heerenstraat. Daar ging de menigte wel naar binnen.

De opkomst maandag was beduidend lager dan de twee overige actiedagen. Volgens de organisatoren ligt het aan de regen. Bovendien is het de 'Stille Week' voor christenen. De actie wordt steeds geëvalueerd, zegt Robby Berenstein, voorzitter van C-47. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met de lijdensweek. De mensen konden overigens pas tegen half twaalf worden toegesproken, omdat de soundtruck onderweg pech had gekregen.

Maisha Neus - toch weer van de partij (zie foto - Bron: Facebook) - en Priscilla Dawsa voerden kort het woord, voordat de stoet vertrok naar het Belastingkantoor. 'Pe a moni de, go tek'n drape', stelde Berenstein. Hij vindt dat het geld gehaald moet worden op de goudvelden. Er is daar meer dan een miljard op te halen, maar de belangen maken dat het geld niet gehaald wordt bij goudbonzen. Volgens Berenstein worden belangen verdedigd.

Het volk wordt volgens hem uitgeknepen door diverse verhogingen. De verhoging van de brandstofprijs is de druppel die de emmer deed overlopen.

De actievoerende organisaties hebben besloten om deze week het rustig aan te doen. Er wordt rekening gehouden met de lijdensweek, waarbij christenen zich bezinnen op het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus. De volgende week zullen de acties worden opgevoerd. Dit werd meegedeeld aan de menigte op het terrein van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de Heerenstraat.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, merkte op, dat volgende week de actie van de tweede naar de vierde versnelling gaat. De komende dagen zal de actieleiding zich buigen over de modellen die gehanteerd zullen worden. Ook zal er worden gesproken met meer groepen. De strijd zal niet worden opgegeven, benadrukte Valies. Hij voerde aan dat terwijl het volk op straat is, president Desi Bouterse alleen wakamans uitnodigt om te praten. Er wordt niet geluisterd naar de roep van het volk.

'Nu wordt er op de rem getrapt, maar volgende week komt het gaspedaal aan de beurt. Dan gaat de druk worden opgevoerd. De regering moet niet denken dat wij spelen', stelde Valies. Hij merkte op dat het volk getergd wordt. 'De regering wordt gewaarschuwd. Het gaat om een serieuze strijd die gevoerd zal worden tot de laatste ademtocht. Als er geen oplossing komt, zullen er grote problemen in het land ontstaan', zei Valies.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

En dit bericht De Telegraaf 's avonds, Nederlandse tijd:Foto: ANP

Protesten tegen regering Bouterse gaan door

1 uur geleden
PARAMARIBO - Net als donderdag en vrijdag is er in Suriname ook maandag geprotesteerd tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Circa duizend mensen hielden een protestdemonstratie in de straten van Paramaribo. Ook werd het gebouw van een ministerie even bezet.
  Vergeleken met vorige week verliep de actie grimmiger. Toen de demonstranten het terrein van het belastingkantoor op wilden gaan, staken politie en militairen daar hardhandig een stokje voor.

  Gebouw half uur bezet

  De demonstranten vervolgden hun actie bij het ministerie van Onderwijs. Omdat de politie hier geen rekening mee had gehouden, konden de actievoerders zonder problemen het gebouw binnenlopen en het ongeveer een half uur bezet houden. De voorzitter van de onderwijsbonden riep de minister op zijn positie op te geven.
  De komende week liggen de acties stil omdat het de lijdensweek is, zoals de week voor Pasen heet. De week daarna zullen de protesten worden opgevoerd.

  0 comments:

  Een reactie plaatsen