donderdag 6 april 2017

Duizenden mensen demonstreren tegen regeringsbeleid - Politie spreekt van zo'n 7.000 demonstranten

Voor start demonstratie rijdt zwarte Toyota Harrier in op menigte: niemand raakt gewond

(Bron foto: Dagblad Suriname/Facebook)
Demonstranten verzamelen zich vrijdag 7 april weer 's morgens op Kerkplein


Het protest van vandaag, donderdag 6 april 2017, van delen van de vakbeweging, ondersteund door politieke partijen, bedrijfsleven, de Bond van Leraren, Alliantie van Leerkrachten in Suriname en anderen wordt morgen vervolgd. De mensen zijn opgeroepen om zich weer om elf uur 's morgens te melden op het Kerkplein in het centrum van Paramaribo.

'In één dag worden de prijzen niet teruggedraaid', zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en coördinator vab de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur). De actieleiding was blij met de grote opkomst.De protestdemonstratie was tot nu toe de grootste tegen het beleid van de regering. Maar, geen enkele krant en nieuwswebsite waagt zich aan het vermelden van het aantal demonstranten... De politie spreekt echter over zo'n 7.000 deelnemers aan de demonstratie.
De protestmanifestatie is ordelijk verlopen. Eerder op de dag, nog voor begin van de loop, reed een zwarte Toyota Harrier in op de menigte. Een vrouw viel op de grond. De politie is op de hoogte gesteld van het incident, maar niet bekend is of enige actie is ondernomen om de identiteit van de bestuurder te achterhalen. Het Dagblad Suriname bericht 's avonds op haar website, dat de politie geen melding heeft ontvangen van het incident met de auto...

Sham Binda, voorzitter van de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), laat via het Dagblad Suriname weten, dat hij dit geval persoonlijk heeft meegemaakt. 'Ik zag dat medewerkers van een bepaald bedrijf als gevolg van dit asociale gedrag van de autobestuurder op de grond vielen. Er waren ook mensen die met hun paraplu op de auto zouden hebben geslagen. De bestuurder had niets te maken met de mensen en reed door', aldus Binda.

Vakbondsleider Robby Naarendorp benadrukte, dat de armoede opgebouwd is sinds de vorige regering onder leiding van president Desi Bouterse.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) zei, dat het niet de schuld van de ondernemers is dat de prijzen de lucht in gaan. Dit komt door de koersstijging. Volgens Binda gaan nog meer prijzen omhoog, zoals water, stroom en telefoontarieven. De verarming van het volk gaat volgens hem door.

Berenstein liet weten, dat er nog een lange strijd gevoerd zal worden. De regering heeft volgens hem een goed signaal gekregen vandaag. 'De eis blijft recht overeind, de brandstofprijzen moeten worden teruggedraaid. De verarming van het volk moet worden stopgezet.'

Dit bericht De Telegraaf vrijdag 7 april:

Surinamers massaal in protest

22 min geleden
PARAMARIBO - Suriname maakt zich vrijdag op voor een tweede dag van groot protest tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Terugdraaien van de verhoogde benzineprijs en maatregelen om de groei van de armoede te stoppen zijn de belangrijkste eisen van de demonstranten.
  Donderdag lieten zeker tienduizend mensen al hun onvrede horen. Daarmee was het de grootse actie tegen het beleid van Bouterse sinds hij in mei 2010 aan de macht kwam.
  De demonstraties zijn het initiatief van de Surinaamse vakbonden, inclusief de bonden van onderwijzend personeel. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en politieke partijen ondersteunen de acties. Eerder in de week waren er ook al ongeveer duizend mensen op de been om te protesteren. Deze protesten waren door enkele individuen georganiseerd en hadden als doel om Bouterse weg te sturen als president.
  De onvrede over de financiële crisis in het land is overigens niet nieuw. De armoede wordt al veel langer gevoeld, maar de verhoging van de benzineprijs met ongeveer 10 procent ruim een week geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen.
  Suriname heeft al zo’n twee jaar met een zware economische crisis te maken. De daling van de wereldmarktprijzen van goud en olie zijn daarvan belangrijke oorzaken, maar ook verspilling, corruptie en slecht financieel beleid hebben de problemen veroorzaakt. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds heeft enige verlichting gebracht, maar aan de andere kant eisen deze geldschieters ook dat de regering de subsidies op elektriciteit, drinkwater en brandstof afbouwt.
  Eerder deze week heeft president Bouterse het volk opgeroepen het hoofd koel te houden en de regering de ruimte te geven de problemen op te lossen. Hij heeft nog niet gereageerd op de massale opkomst van donderdag.

  0 comments:

  Een reactie plaatsen