woensdag 19 april 2017

Ecuadoraans journalist vraagt asiel aan in Peru

Fernando Villavicencio beschuldigd van versturen vertrouwelijke e-mails van ambtenarenDe Ecuadoraanse journalist Fernando Villavicencio, directeur van de nieuwswebsite Focus Ecuador en een criticus van vertrekkend president Rafael Correa, diende dinsdag 18 april 2017 een verzoek om politiek asiel in te Lima, Peru. Een verklaring van de regionale persgroep Instituto Prensa y Sociedad (IPYS) stelt, dat de journalist, die na de presidentsverkiezingen op 2 april naar Lima vluchtte, geen garantie heeft op een eerlijk proces in Ecuador, waar hij wordt beschuldigd van het verspreiden van beweerdelijk vertrouwelijke e-mails verzonden door ambtenaren. Dit bericht het Committee to Protect Journalists dinsdag 18 april 2017.

'Het feit dat een bekende journalist als Fernando Villavicencio gedwongen is om politiek asiel in Peru aan te vragen, is een duidelijke weerspiegeling van de systematische vervolging van critici in Ecuador', zegt Carlos Lauría, senior programmacoördinator van het CPJ voor de Amerika's.


'Wij vragen de Peruaanse autoriteiten het asielverzoek in te willigen en we vragen Ecuadoraanse autoriteiten om alle aanklachten tegen Villavicencio onmiddellijk te laten vallen en hem in staat te stellen om naar huis terug te keren, zonder angst voor zijn vrijheid om te werken als journalist.'

De aanklachten tegen Villavicencio hebben betrekking op een in oktober 2013 verschenen artikel dat hij schreef met collega-journalist Belén Palma voor de Ecuadoraanse website Plan V dat kritisch was over dejuridische strijd van de overheid tegen het Amerikaanse bedrijf Chevron.


Ramiro García, een advocaat van Villavicencio, vertelde CPJ in november vorig jaar, dat het artikel in het algemeen belang is gepubliceerd. Ecuador heeft een van de slechtste persvrijheidrecords in de regio, waar journalisten onderworpen zijn aan wettelijke maatregelen, laster aanklachten, en  publieke beledigingen van ambtenaren, aldus CPJ-onderzoek.

(Red. De Surinaamse Krant/Committee to Protect Journalists)

0 comments:

Een reactie plaatsen