dinsdag 4 april 2017

Eén op zeven medewerkers terminal haven Rotterdam door criminelen benaderd

Voor het eerst is onderzoek verricht naar havenarbeiders die door criminelen worden benaderdZo’n één op de zeven terminalmedewerkers in de Rotterdamse haven is wel eens benaderd door criminelen om hand- en spandiensten te verlenen. Een groep van 150 personen is in kaart gebracht als ’insluipers’ of criminelen die drugs uit de haven loodsen. Dat zegt Jan Janse, districtschef Zeehaven, vandaag, dinsdag 4 april 2017, in De Telegraaf. 

Er is voor het eerst een onderzoek gedaan naar havenarbeiders die door criminelen worden benaderd. De Rotterdamse haven kampt met een groot drugssmokkelprobleem. De hoeveelheid cocaïne die wordt onderschept is flink toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar werd er zelfs meer onderschept dan in de twee jaren ervoor.

Burgemeester Aboutaleb, politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam maken zich grote zorgen over de smokkel en de corruptie die er mee samenhangt. Voor drugscriminelen zijn contacten in de haven essentieel. Zoals douaniers die containers vol drugs doorlaten of medewerkers van containerterminals die insluipers of ’uithalers’ tippen over de locatie van containers met de drugs.

'Om inzicht te krijgen in de omvang van dit probleem hebben we een enquête gehouden onder ruim tweehonderd vrachtwagenchauffeurs en terminalmedewerkers. De uitkomst bevestigde ons vermoeden dat behoorlijk wat arbeiders door criminelen worden benaderd', aldus Janse. Dit was bij ongeveer één op de zeven terminalmedewerkers het geval. Bij vrachtwagenchauffeurs is dat één op de tien.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

0 comments:

Een reactie plaatsen