dinsdag 11 april 2017

Een van Colombia's meest gevreesde criminelen in vrijheid door serie verrassende rechterlijke beslissingen

Oscar Mauricio Pachon verdacht van verdwijningen en wapenhandelDe leider van Los Puntilleros, een van Colombia's meest gevreesde criminelen, is in vrijheid gesteld na een reeks verrassende rechterlijke beslissingen, en zal verdere juridische acties buiten de gevangenis mogen afwachten, ondanks de ernst van de aanklacht tegen hem. Een Colombiaanse rechter oordeelde, dat Óscar Mauricio Pachón, alias Puntilla, geen bedreiging is voor het publiek en dus kon worden vrijgelaten om de beschuldigingenbuiten de gevangenis af te wachten, zo berichtte El Tiempo op 8 april, aldus InSight Crime vandaag, dinsdag 11 april 2017.

Pachón wordt ervan verdacht de machtige criminele organisatie die actief was in Colombia's Oost-Plains en die ooit werd geregeerd door Daniel Barrera Barrera, alias El Loco, één van 's lands meest krachtige moderne drugsbaronnen en momenteel opgesloten in de Verenigde Staten, te hebben overgenomen.

Puntilla had net de gevangenis op 8 april verlaten, nadat hij in februari vorig jaar was gearresteerd voor drugshandel en moord. Volgens de krant El Espectador was zijn vrijlating te wijten aan een gat in de voorwaarden van zijn opsluiting - een rechter besloot de verdachte te laten gaan bij gebrek aan vooruitgang in het juridisch proces.

Dit argument werd opgeworpen door Puntilla's verdediging, die wees op het feit dat na een jaar opsluiting er nog steeds geen rechtszaak is geweest. Zijn onmiddellijke arrestatie na een nieuwe reeks van beschuldigingen direct nadat hij uit een hoog beveiligde gevangenis in Cómbita in het Colombiaanse departement Boyacá was verdwenen, onderstreept voor de procureur-generaal de sterke intentie om Puntilla in bewaring te houden. Toch kregen de autoriteiten voor het eerst te horen dat er geen rechters beschikbaar waren om de wettigheid van zijn arrestatie in Tunja, de hoofdstad van Boyacá, vast te stellen, en dus werd Puntilla overgedragen aan de kleine gemeente Tuta in hetzelfde departement waar een rechter weigerde in te gaan op de eis van de aanklager om de verdachte in voorlopige hechtenis te nemen.

De autoriteiten hebben naar verluidt beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechter om de verdachte, die wordt gedagvaard voor wapenhandel en gedwongen verdwijningen, in vrijheid te stellen.

Officiële bronnen vertelden tegen El Tiempo, dat de beslissingen om Puntilla vrij te laten door beide rechters zal worden onderzocht. Ondanks de aan de autoriteiten die Panchón in Tunja hadden gearresteerd verstrekte informatie, waren twee rechters beschikbaar op het moment van zijn arrestatie en konden dus de voorlopige hechtenis hebben gelast zonder dat de gevangene hoefde te worden overgedragen aan Tuta, zo schrijft InSight Crime.

(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime)

0 comments:

Een reactie plaatsen