woensdag 12 april 2017

Eerste vier verdachten in zaak-Sylvana Simons horen 60 uur werkstraf tegen zich eisen

Simons vindt eerste eisen 'erg mager'


Tegen de eerste vier verdachten die vandaag, woensdag 12 april 2017, in Amsterdam terechtstaan in de zaak-Sylvana Simons is 60 uur werkstraf geëist voor opruiing en belediging. Later vandaag horen ook de maker van het beruchte filmpje waarin Simons' hoofd is gemonteerd op lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen en een minderjarige jongen de eis tegen hen. Morgen staan er nog zestien verdachten terecht, zo berichten onder andere De Telegraaf en de NOS. 

Het Openbaar Ministerie (OM) is overgegaan tot vervolging om de grenzen van het publieke debat duidelijk te maken voor de burger, zei de Officier van Justitie. 'We willen het signaal afgeven dat er de ruimte is om je mening te uiten, maar dat er wel grenzen van strafbaarheid zijn.'

Simons vindt de eis erg mager. De Officier van Justitie heeft gezegd, dat haar leven gevaar liep, zegt Simons, en dan is 60 uur werkstraf heel weinig. Eerder vandaag nam Simons zelf het woord. 'Ik ben hier, omdat ik wil laten zien dat Sylvana Simons een mens van vlees en bloed is', zei ze. Simons vroeg zich af hoe de verdachten thuis aan hun kinderen uitleggen dat ze niet mogen pesten, als ze zelf beledigen en opruien.

Bij aanvang van de zitting beschuldigden de advocaten van de verdachten het Openbaar Ministerie ervan, dat ze de verdachten willekeurig hebben gekozen. Ze eisten dat de zaak niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechter ging daar niet in mee: die stelde dat het OM bevoegd is om te selecteren.

Ook de verdachten zelf kwamen aan het woord. Sommigen brachten hun uitspraken in verband met de Zwarte Pietendiscussie, twee beweren uit emotie te hebben gehandeld. Er sprak ook een verdachte die zei niet te weten waar, wanneer en in welke context hij zijn uitspraak deed. De jongste verdachte die in Amsterdam terechtstaat, is een 15-jarige Veendammer. Zijn zaak zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De oudste verdachte is een man van 72 uit Kwintsheul. Er staat ook een vrouw terecht, een 49-jarige inwoner van Ridderkerk.

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!