woensdag 26 april 2017

Eis 12 maanden cel tegen hoofdinspecteur van politie voor onder meer verduistering

Rakijo ook verdacht van verduistering boetegelden en in beslag genomen goederen


Tegen Robert Rakijo, hoofdinspecteur van politie, heeft het Openbaar Ministerie twaalf maanden gevangenisstraf geëist waarvan één maand voorwaardelijk net een proeftijd van drie jaar. Hij wordt onder andere verdacht van verduistering van boetegelden, uitlokking tot meineed, wederrechtelijke vrijheidsberoving, verduistering van staatseigendom en in beslag genomen goederen, zo schrijft Starnieuws dinsdag 25 april 2017.

De Officier van Justitie voerde aan, dat een benadeelde verklaard heeft, dat hij zijn boetegeld betaald had. De verdachte eiste echter Srd 10.000 van de benadeelde, zodat hij in vrijheid gesteld kon worden. Eerder had Rakijo hem een bedrag van Srd 3.000 gevraagd. De man weigerde om deze bedragen neer te tellen en werd vier dagen daarna in vrijheid gesteld door een hulpofficier van Justitie.

In een ander geval had de politie garnalen en vis in beslag genomen. Het ging om dertien emmers garnalen. Het betreffende politiedossier is nooit opgestuurd naar het Parket. Er werd een proces-verbaal opgemaakt waarin opgenomen was, dat de garnalen bedorven waren en in de rivier gedumpt waren, terwijl ze in werkelijkheid verkocht waren. Een getuige had verklaard, dat hij tot twee keren toe garnalen bij Rakijo gekocht had. Per emmer betaalde hij 100 Amerikaanse dollar en vervolgens werd de prijs verhoogd naar 300. Er werd een vals proces-verbaal opgemaakt door een agent in opdracht van Rakijo.

Bij de rechter-commissaris heeft de politieman de feiten bekend. Rakijo beweerde toen, dat aan hem voorgehouden werd dat de garnalen bedorven waren. In het proces-verbaal bevindt zich informatie over een storting van Srd 20.000. Dit bedrag had de getuige van Rakijo ontvangen.

Vervolgens vond de officiële overdracht van Rakijo als gewezen commandant Regio West plaats. Hoofdinspecteur Wiedjaikoemar Oedit nam het roer over. Bij de overdacht zou Rakijo geen stortingen en het desbetreffende dossier overhandigd hebben.

Na alles opgesomd te hebben, gaf de Officier van Justitie aan dat ze tot het wettig en overtuigend bewijs was gekomen. Rakijo had eerder aangegeven dat er een scenario tegen hem is opgezet.

Op 8 mei komt advocaat Irvin Kanhai, die de verdachte juridisch bijstaat, aan het woord.

0 comments:

Een reactie plaatsen