zondag 16 april 2017

'Er gaat veel over de grens met Frans-Guyana waar wij geen zicht op hebben'

Districtscommissaris Daniel: 'Er is weinig controle op Marowijnerivier en ook geen vaste haven'


'Grensbewaking moet van twee kanten komen'


Brandstof is slechts een van de goederen die illegaal wordt verhandeld tussen Suriname en Frans-Guyana. 'President Desi Bouterse heeft gelijk dat de goedkope brandstof in Suriname het aantrekkelijk maakt om dit product naar de buren te smokkelen', zegt Freddy Daniel, districtscommissaris van Marowijne, vandaag, zondag 16 april 2017, in de Ware Tijd. 

Het probleem is echter veel groter. 'Er gaat veel meer over de grens waar wij totaal geen zicht op hebben: van allerhande goederen tot personen. Er is weinig controle op de Marowijnerivier en ook geen vaste haven waar de autoriteiten zaken structureel kunnen monitoren.'

Dit is een van de redenen waarom het dagelijks leven bij de oosterburen al zo'n drie weken stil ligt en er voortdurend straatprotesten worden gehouden. De plaatselijke gemeenschap komt op tegen structurele verwaarlozing door Frankrijk. Mede daardoor is de gemeente niet in staat om voldoende maatregelen te treffen om de illegaliteit en criminaliteit vanuit Suriname in te dammen.

'Wij voeren onderhandelingen met de Fransen en hebben plannen om gezamenlijk orde op zaken te stellen. Maar, zij zijn afhankelijk van Frankrijk waardoor het even duurt voordat de knoop wordt doorgehakt. Zelfs met de beste controle zal de illegaliteit niet volledig kunnen worden uitgeroeid. Maar je kan die wel indammen. Suriname voert de controle al op. Maar een grens kan je niet in je eentje bewaken. Je hebt het buurland nodig om daar zaken aan te pakken die hier doorglippen.'

De nauwere samenwerking moet legale en veilige handel tussen de twee landen bevorderen. De demonstraties in Frans-Guyana hebben een negatieve economische impact op Suriname. Er komen minder bezoekers, terwijl de bedrijvigheid aan de grens, waar de Fransen vaak de oversteek doen om inkopen te doen, op een laag pitje draait.

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!