zaterdag 22 april 2017

'Er is geen sprake van een epidemie of uit de hand lopende situatie met paardenziekte encefalomyelitis'

Grootste deel van de dieren is al gevaccineerd, waardoor situatie onder controle is

'Het op stal houden is belangrijk om verspreiding van de ziekte te voorkomen'


Het aantal gevallen van de gevreesde dodelijke encefalomyelitis die bij paarden in Suriname is gesignaleerd, is niet toegenomen. Dat bevestigt dierenarts Leontine Bansse-Issa vandaag, zaterdag 22 april 2017, in de Ware Tijd. 'Er is geen sprake van een epidemie of uit de hand lopende situatie.' Het grootste deel van de dieren is al gevaccineerd, waardoor de situatie onder controle is. 

Onderzoeken zullen uitwijzen of het vaccinatieschema moet worden aangepast. Vanaf het opduiken van verschijnselen van deze paardenziekte zijn er tot nu toe drie paarden en één ezel positief getest op het virus, dat voornamelijk de zenuwen van de dieren aantast. Hoewel nog twee andere dieren symptomen hiervan vertonen, kan nog niet worden bevestigd of het om de paardenziekte gaat. Laboratoriumonderzoek moet dit uitwijzen.

De procedure om bloedmonsters van paarden naar het buitenland op te sturen, is niet eenvoudig, legt Bansse-Issa uit. Nadat het bloed van het dier is afgetapt, levert de dierenarts het af bij de afdeling Veterinaire Inspectie van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Deze afdeling zorgt ervoor dat het bloed via de officiële weg bij het laboratorium in het buitenland terechtkomt.

De Verenigde Staten hanteren strenge regels voor toestemming het bloed te mogen transporteren, om te voorkomen dat het op een onveilige manier het land wordt ingevoerd en dat andere dieren worden besmet. Alles bij elkaar genomen kan het tot twee weken duren voordat het onderzoeksresultaat bekend is.

'De politie gaat optreden tegen personen die de voorschriften van LVV, om paarden in de stallen te houden, overtreden', waarschuwt politiecommissaris Inderpal Jangbahadoer, tevens regiocommandant van Paramaribo. Het optreden van de politie vindt plaats in het belang van de volksgezondheid in samenhang met de politiestrafwet en het politiehandvest. 'Het op stal houden is belangrijk om verspreiding van de ziekte te voorkomen', benadrukt Bansse-Issa.

0 comments:

Een reactie plaatsen