dinsdag 4 april 2017

EU handhaaft aangescherpt controlebeleid voor vleesimport uit Brazilië

Voor herstel van vertrouwen ligt de bal nu bij de Braziliaanse overheid


De Europese Unie handhaaft de komende tijd het aangescherpte controlebeleid voor vleesimport uit Brazilië. Voor het herstel van vertrouwen ligt de bal nu bij de Braziliaanse overheid, zo schrijft de website Nieuwe Oogst vandaag, dinsdag 4 april 2017. 

Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor Voedselveiligheid, heeft dat gezegd in Luxemburg na afloop van een vergadering van de Europese landbouwministers. Hij eist extra waarborgen voor de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de kwaliteitscontroles in Brazilië.Andriukaitis bevestigt dat alle vleesimporten visueel worden geïnspecteerd. Ongeveer een vijfde wordt microbiologisch onderzocht op kosten van de importeurs. Dit beleid wordt voorlopig voortgezet, verzekert hij.

'De veiligheid van voedsel dat naar Europa wordt geëxporteerd, is geen optie maar een keiharde verplichting', aldus de EU-commissaris. Hij heeft dat afgelopen week tijdens zijn bezoek aan Brazilië ook duidelijk gemaakt aan de verantwoordelijke minister van Landbouw.

Onlangs kwam aan het licht dat veterinaire inspecteurs van het ministerie zich lieten omkopen. Ze gaven certificaten af zonder ooit werkelijke controles te hebben uitgevoerd. Het leidde tot het leveren van bedorven vlees dat met chemische middelen was bewerkt.

Andriukaitis verzekert dat de betreffende bedrijven nu in Brussel op de zwarte lijst staan. 'Als ze vlees naar Euopa sturen, zullen we dat niet toelaten maar terugsturen naar Brazilië.'

0 comments:

Een reactie plaatsen