maandag 10 april 2017

FARC-rebellen die het niet eens zijn met vredesakkoord doden soldaat in zuidoosten Colombia

Aanslag op soldaten in legervoertuig veroordeeld door president Santos


Rebellen van de linkse Colombiaanse FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia)die het niet eens zijn met het historische vredesakkoord van vorig jaar november, hebben een soldaat gedood bij een aanslag in het dorp Momposina in het zuidoosten van het land, zo is vandaag, maandag 10 april 2017, door het leger bekendgemaakt. De dissidente FARC-leden zouden gericht een aanslag hebben gepleegd op een legervoertuig met een geïmproviseerd explosief (zie foto - Bron: UPI). Vier andere soldaten raakten gewond, zo berichten onder andere de BBC en UPI (United Press International) vandaag

UPI bericht, dat de militanten die de aanval hebben uitgevoerd, leden zijn van de dissidente FARC-groep onder leiding van Gentil Duarte, een oud-FARC-lid die wordt gezocht door Amerikaanse, Colombiaanse en internationale autoriteiten, waaronder Interpol.


De aanval is veroordeeld door president Juan Manuel Santos, die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn werk om het vredesakkoord te bereiken.

Met het akkoord kwam een einde aan een halve eeuw van conflicten, maar afvallige FARC-strijders zijn sindsdien in botsing gekomen met andere leden van de FARC en met regeringstroepen. De overheid en de FARC sloten het vredesakkoord in november.

FARC-guerrilla's en burgers werken aan de bouw van woningen, waar zij vóór de definitieve ontwapening zullen verblijven, in de Transitionale Standaardisatie Zone in Pondores, La Guajira, Colombia.

De meest FARC-leden zijn nu in of op weg naar een van de 26 overgangskampen verspreid over het land. Ze werden opgericht als onderdeel van het historische vredesakkoord, waardoor een einde kwam aan vijf decennia gewapende opstand. Maar. sommige FARC-leiders hebben geklaagd dat, ondanks maanden van planning, in het grootste deel van de overgangskampen nog steeds basisvoorzieningen ontbreken, zoals die waren beloofd.

Als het vredesproces volgens plan verloopt, dan zal de FARC zich transformeren tot een politieke organisatie en haar oud-strijders zullen worden opgenomen in de maatschappij. Maar, voor veel mensen, die weinig of geen formele opleiding hebben, kan dat een enorme uitdaging worden.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/UPI)

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!