vrijdag 21 april 2017

Geheime ontmoeting te Mar-a-Lago tussen oud-presidenten Colombia en Trump roept vragen op over vredesproces Colombia

President Juan Manuel Santos wil dat Trump door oud-president Obama toegezegde financiële steun handhaaft 


President Donald Trump heeft in het afgelopen weekend in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in de staat Florida een ontmoeting gehad met twee voormalige Colombiaanse presidenten, waardoor zijn regering in een machtsstrijd in Latijns-Amerika wordt geduwd die de vrede in Colombia met de rebellenleiders dreigt te ondermijnen. Dit bericht vandaag, vrijdag 21 april 2017, de Amerikaanse krant Sun Sentinel in Florida. 

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zal naar verwachting Trump bewegen om de vredesovereenkomst met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) te ondersteunen tijdens hun eerste ontmoeting in het Witte Huis volgende maand. Hij wil dat de Trump-regering en het Congres de $ 450 miljoen in buitenlandse hulp aanhoudt, zoals was toegezegd door voormalig president Barack Obama om het plan te implementeren om het langst gewapende conflict van Latijns Amerika te beëindigen.

De ontmoeting tussen Trump en de voormalige presidenten Alvaro Uribe en Andres Pastrana, die door een invloedrijke Amerikaanse criticus van het plan, de Republikeinse Amerikaanse Senator Marco Rubio van Florida, geregeld was, stond niet op de agenda van de president en werd niet aan verslaggevers bekendgemaakt, die met hem naar Palm Beach waren gereis. De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, weigerde aanvankelijk vragen over de vergadering te beantwoorden, waardoor er sprake was van speculatie in de Colombiaanse media. Colombiaanse kranten, websites en radiostations hebben de betekenis van de vergadering besproken - en de vraag of die eigenlijk al had plaatsgevonden.

'Ik heb op dit moment niets voor jullie,' zei Spicer woensdag toen hij er over werd gevraagd. Het Witte Huis bevestigde later de ontmoeting met Trump, maar zei dat het toeval was dat beide voormalige leiders, die tegen het vredesverdrag in Colombia zijn, in de presidentsclub waren. 'Ze waren er met een lid van de club en zeiden slechts hallo toen de president langs hen liep', zei woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. 'Er was niets meer dan een snel hallo.' Maar de eigen commentaren van de leiders weerspraken de uitleg van het Witte Huis.

In een tweet na de vergadering bedankte Pastrana Trump voor het 'hartelijke en zeer eerlijke gesprek' over problemen in Colombia en de regio:Uribe was niet beschikbaar voor een interview, maar zijn voormalige vice-president, Francisco Santos, zei dat het belangrijk was dat de Trump-regering en het Amerikaanse Congres een vollediger beeld van de realiteit in Colombia hoorden. Hij beschreef de vergadering als kort, maar met een duidelijke boodschap. De voormalige presidenten hebben hun bezorgdheid geuit over de situatie in Venezuela en Colombia, met inbegrip van de schade die volgens hen het vredesproces heeft veroorzaakt.

(Red. De Surinaamse Krant/Sun Sentinel/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen