woensdag 26 april 2017

Geld voor herstelwerkzaamheden in door overstromingen getroffen gebieden vast in stroperige bureaucratie

Minister RO Dikan: 'Reconstructiefonds wordt volledig opgezet na ontvangst financiën ministeries'


De gelden die nodig zijn voor herstelwerkzaamheden in de gebieden in het binnenland, die in februari getroffen zijn door overstromingen, zijn nog niet helemaal gereed. 'Wij wachten nog op de inbreng van diverse ministeries om het reconstructiefonds helemaal op te zetten. De deskundigen zijn nog bezig', zegt Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkelingen (RO) vandaag, woensdag 26 april 2017, in een reactie in de Ware Tijd.

In de eerste fase van acute noodhulp werden aan gezinnen in de gebieden Lawa en Paramacca er vijftienhonderd pakketten uitgedeeld volgens Jerry Slijngard, hoofd van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). De pakketten bestonden uit voedsel en hulpgoederen die uit de magazijnen en het netwerk van het NCCR afkomstig waren. Daarnaast hebben particuliere bedrijven en landen als China (Srd 100.000 aan voedsel) ook pakketten gedoneerd.

Er is ook geld uit het buitenland binnengekomen. Onder meer heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) 25.000 Amerikaanse dollar gedoneerd, dat gebruikt is voor de noodhulp. Ook India heeft 150.000 dollar gedoneerd. 'Deze middelen gaan naar het reconstructiefonds om gebruikt te worden voor projecten zoals herstel van kostgronden, reparatiewerkzaamheden en de aanschaf van meubilair', aldus Slijngard uit.

'Het NCCR heeft langzaam afgebouwd nu de fase van acute nood voorbij is. Nu zijn de diverse ministeries die kunnen zorgen voor duurzaam herstel en verbetering voor de mensen die getroffen werden aan zet', aldus Slijngard.

De bedoeling is om twee fondsen op te richten. Het eerste zal een noodfonds zijn waar er altijd financiële middelen beschikbaar zullen zijn voor acute hulp bij natuurrampen. Het reconstructiefonds zal gericht zijn op de fase van wederopbouw.

0 comments:

Een reactie plaatsen