zaterdag 22 april 2017

Gemaskerde gewapende mannen doden zo'n 10 mensen in grondenconflict in Mato Grosso, Brazilië

Landloze arbeiders al jarenlang doelwit van aanvallen


Gemaskerde en gewapende mannen hebben ongeveer 10 mensen, waaronder kinderen, vermoord in een conflict over grondgebied diep in het agrarisch hart van West-Brazilië, aldus veiligheidsambtenaren van de regering, zo bericht het persbureau Reuters vandaag, zaterdag 22 april 2017.

Het exacte aantal doden van de aanval van donderdag in het afgelegen Taquaruçu do Norte in de staat Mato Grosso op de grens van Brazilië met Bolivia is nog niet bevestigd, aldus een voorlopige van de veiligheidsdiensten. Lokale beveiligingsambtenaren hebben gisteren geen meer informatie over de moorden gegeven, een nationale feestdag in Brazilië.


Teams van de militaire politie zijn gemobiliseerd om per helikopter naar de regio te vliegen om de moorden te onderzoeken, zei Rogers Jarbas, de staatssecretaris van Openbare Veiligheid, donderdagavond laat.

De moorden zijn de laatsten in een reeks dodelijk boerengeweld in Brazilië, waar grondgebied van landloze arbeiders die gronden in bezit hebben genomen, vaak worden aangevallen door gewapende mannen die in verband staan met plantage-eigenaren en illegale houtkap, zeggen campagnevoerders. Geweld in het gebied broeit al meer dan tien jaar, stelt de Braziliaanse campagnegroep Pastorale Land Commissie (CPT, Comissão Pastoral da Terra), gelieerd aan de katholieke kerk, in een verklaring.

Inheemse en Afro-Braziliaanse boeren leefden op ongeveer 40.000 hectare betwistbaar grondgebied in Taquaruçu do Norte, voordat ze werden aangevallen, zei de CPT. In 2004 werden meer dan 150 gezinnen werden van hun land verdreven. 'Historisch gezien hebben deze families en gemeenschappen land verloren aan grote boeren', aldus Thiago Valentim van de CPT tegenover het Braziliaanse mediabedrijf G1. Vorig jaar werden 61 mensen gedood in landconflicten in Brazilië, het hoogste aantal geregistreerd sinds 2003, rapporteerde de CPT in april.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/CPT)

0 comments:

Een reactie plaatsen