maandag 17 april 2017

Geologen in Brazilië en Bolivia ontdekken bijzondere grotten mogelijk gemaakt door uitgestorven reuzen luiaards....

Andere deskundigen sluiten niet uit dat de grotten zijn vervaardigd door uitgestorven gordeldieren


In de afgelopen jaren hebben geologen in Brazilië en Bolivia massale eigenaardige grotten (zie foto's - Bron: Frank)ontdekt die, zo zeggen ze, niet tot stand zijn gebracht door een natuurlijk proces. Een van de geologen, Heinrich Frank, een professor aan de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul, kroop in een dergelijke tunnel in de Braziliaanse stad Novo Hamburgo. Het was ongeveer 15 voet lang, zei hij medio maart van dit jaar in Discover Magazine, en aan het eind van de tunnel waren sporen van klauwen in het het plafond te zien. Dit berichten tussen medio maart en het weekeinde van 15 en 16 april 2017 diverse internationale (wetenschappelijke) media.

Frank zei, dat het waarschijnlijk een 'paleoburrow' is, gegraven door een uitgestorven soort reusachtige luiaard, en toen hij eenmaal de tunnel had gevonden, begon hij ze in drommen te vinden, aldus Discover Magazine.


Frank gelooft dus, dat de holen werden gegraven door een geslacht van reusachtige grondluiaards, zo groot als de huidige olifanten, die ooit in Zuid-Amerika leefden tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Ze waren enkele van de grootste landzoogdieren op aarde, in omvang alleen overtroffen door de mammoet. Anderen geloven echter, dat uitgestorven gordeldieren, die kleiner dan de reuzen luiaards waren, verantwoordelijk zijn voor de holen.

In de buurt van de Braziliaanse stad Porto Alegre, bijvoorbeeld, vonden Frank en zijn studenten een andere tunnel vier voet breed, 65 voet lang en bekleed met sporen van klauwen. Zij schatten dat de tunnel ooit zo lang was als 250 voet. Hoewel sommige van de tunnels inmiddels vol sediment zijn, 'blijven zij duidelijk overeind staan, als donkere ronde knoppen in een vuile oever'.


In zijn thuisstaat Rio Grande do Sul, in het uiterste zuiden van Brazilië, heeft Frank tot vandaag de dag minste 1.500 'paleoburrows' gedocumenteerd. In Santa Catarina, in het noorden, heeft hij honderden meer gevonden en het worden er steeds meer.

'In deze holen, bekruipt je soms het gevoel dat er een schepsel op je wacht achter de volgende bocht, dat is hoe het voelt als je in een prehistorisch dierenhol loopt', zegt hij.

Fossielen van drie soorten uitgestorven luiaards zijn gevonden in de omgeving, waaronder Catonyx, Glossotherium en Lestodon, die enkele tonnen woog. Sommige soorten gordeldieren, zoals Pampatherium, Holmesina of Propraopus, die ook uitgestorven zijn, waren iets kleiner dan de luiaards, maar kunnen ook hebben bijgedragen aan de bouw van deze tunnels, zeggen andere experts.


(Red. De Surinaamse Krant)

0 comments:

Een reactie plaatsen

Voor de echte kunstliefhebber!

Voor de echte kunstliefhebber!