dinsdag 18 april 2017

Goudzoekers Paramacca zoeken geen conflict met Newmont, alleen een terrein om goud te winnen

Gezocht wordt naar mogelijkheid goud te winnen in concessiegebied Newmont

Regering zou goudzoekers terrein hebben toegezegd om goud te winnen


Goudzoekers van Paramacca willen niet in botsing komen met de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont die opereert in het Meriangebied. Zij richten momenteel een organisatie op om vervolgens te praten met het bedrijf over mogelijkheden voor kleinschalige goudwinning eventueel in de concessie van de onderneming. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 april 2017.

'Wij willen graag een terrein waar we zelf goud kunnen zoeken of het bedrijf kan materiaal dat ze niet gebruikt dumpen op een plek om dat te verwerken. We willen hierdoor het probleem voor altijd oplossen, waardoor we niet meer worden ontruimd', aldus Frank Javinde kapitein van Langatabiki tevens coördinator van de lokale goudzoekersgroep. Deze bestaat uit ongeveer dertig ondernemers met machines. Zij willen als hun streven lukt, mensen in dienst nemen.

De kapitein zegt dat er wel een groep goudzoekers actief is in de zone van Newmont, maar er wordt rekening mee gehouden dat het bedrijf ze van de ene op de andere dag kan aanzeggen om te vertrekken.

Het gros van de lokale goudzoekers zit zonder werk. 'Dat kan zorgen voor criminaliteit en dat moeten we absoluut niet hebben in deze samenleving.'

Javinde beweert, dat de overheid hen een terrein had beloofd, maar dat ze hierover niets meer gehoord hebben.

0 comments:

Een reactie plaatsen