zondag 23 april 2017

Heiligverklaring door Paus Franciscus van 30 door Nederlandse calvinisten vermoorde Braziliaanse martelaren

Paus verklaart de in 1645 vermoorde en gemartelde 30 Brazilianen in oktober heilig

Priesters Andrea de Soveral, Ambrogio Francesco Ferro en de leek Matteo Moreira (Bron foto: cleofas.com.br)

Paus Franciscus verklaart in oktober dertig Braziliaanse martelaren heilig die door Nederlandse Calvinisten in het jaar 1645 werden gemarteld en vermoord. Het gaat om diocesane priesters Andrea de Soveral, Ambrogio Francesco Ferro, de leek Matteo Moreira en 27 andere gelovigen, die in het door Nederland bezette Brazilië, weigerden zich te bekeren tot het Calvinisme. Dit bericht het Katholiek Nieuwsblad zaterdag 22 april 2017.

Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens het consistorie van afgelopen donderdag. Dit is een vergadering waarbij de paus met de kardinalen belangrijke zaken bespreekt omtrent het bestuur van de katholieke Kerk. Tijdens het consistorie maakte de paus ook bekend, dat Jacinta en Francisco Marto, de twee herderskinderen aan wie Maria is verschenen in Fatima, op 13 mei heilig zullen worden verklaard.

Van 1630 tot 1654 was een deel van noordoostelijk Brazilië in Nederlandse handen. Met grof geweld werd de bevolking onder druk gezet om het katholieke geloof af te zweren en calvinist te worden. Zo werden op 16 juli 1645 de Braziliaanse jezuïet Andrea de Soveral tijdens de Mis samen met 69 andere gelovigen door Nederlandse soldaten vermoord. De moord vond plaats in Cunhau, een stad in het Noordoosten van Brazilië.

Enkele maanden later, op 3 oktober 1645, werden in de plaats Natal pastoor Ambrogio Francesco Ferro en andere gelovigen ontvoerd en met nog meer wreedheid gemarteld en vermoord.

Hoewel meerdere katholieke gelovigen werden omgebracht, bedraagt een officiële lijst dertig namen, waaronder ook de naam van de leek Matteo Moreira. De boer werd via zijn rug levend zijn hart uitgerukt. De laatste woorden voor hij stierf waren 'geprezen zij het Allerheiligst Sacrament'.

De dertig Braziliaanse martelaren werden op 5 maart 2000 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Op 15 oktober volgt hun heiligverklaring, waarbij ook drie Mexicaanse jongens die in 1527 als martelaar stierven voor hun geloof in Christus, dezelfde eer zullen krijgen.


0 comments:

Een reactie plaatsen