woensdag 26 april 2017

Heksenjacht op dissidenten in Venezuela geïntensiveerd te midden politieke crisis

Rapport Amnesty geeft details over illegale acties overheid om vrijheid van meningsuiting te onderdrukken


Venezolaanse autoriteiten gebruiken het justitiële systeem om op illegale wijze de vervolging en detentie van degenen die anders denken te intensiveren, zegt Amnesty International in een nieuw rapport dat vandaag, woensdag 26 april 2017, is gepubliceerd (zie hierna), te midden van een toename van protesten in het hele land, die tot gevolg hebben dat er meerdere doden en honderden mensen gewond zijn geraakt en gevangen zijn genomen. 'Silenced By Force': Polically-Motivated Arbitrary Detentions in Venezuela' geeft details over een reeks van illegale acties van de Venezolaanse autoriteiten om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, zo bericht Amnesty vandaag in een uitgebracht persbericht.

Daaronder zijn onder meer arrestaties uitgevoerd door de Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional, SEBIN) zonder een bevel, de vervolging van niet-gewelddadige activisten voor misdaden tegen het geboorteland en het ongerechtvaardigde gebruik van 'pre-trial' detentie en lastercampagnes in de media tegen leden van de politieke oppositie.

'In Venezuela is geen afwijking toegestaan. Het lijkt erop, dat er geen grenzen zijn aan de bereidheid van de autoriteiten om een ​​groot aantal juridische tactieken toe te passen om degenen, die een mening verkondigen die afwijkt van de officiële overheidspositie, te straffen', aldus Erika Guevara Rosas, directrice Amerika's bij Amnesty International.


'In plaats van geobsedeerd te zijn door het monddood maken van een tegenstrijdige mening, moeten de Venezolaanse autoriteiten zich richten op het zoeken van praktische en blijvende oplossingen voor de acute crisis waarin het land verkeert.'

Op 11 januari 2017 arresteerden de ambtenaren van de SEBIN oppositie parlementslid Gilber Caro en Voluntad Popular oppositiepartij activist Steyci Escalona bij een tolhuis bij hun terugkeer naar Caracas. Op dezelfde dag legde de vice-president van de republiek in een verklaring op tv uit, dat een wapen en explosieven bij Gilber en Steyci waren in beslag genomen en dat het parlementslid betrokken was bij terroristische activiteiten, suggererende dat hij de grens was overgestoken naar Colombia. Steicy werd voor een militaire rechtbank gebracht en gedagvaard voor diefstal van militaire goederen en rebellie. Gilber werd naar een gevangenisfaciliteit overgebracht en is sinds maart 2017 niet voor een rechtbank gebracht om de legaliteit van zijn situatie te bepalen.De zaken van Gilber en Steyci illustreren enkele van de vele strategieën die de Venezolaanse autoriteiten gebruiken om te proberen de oppositie monddood te maken in een context van steeds toenemende protesten over het hele land.

In de meeste gevallen worden de beschuldigden gedagvaard voor ernstige misdrijven zoals 'verraad tegen het geboorteland', 'terrorisme of diefstal van militaire goederen' of 'rebellie', die toepassing van voorlopige detentie mogelijk maakt, zelfs indien voldoende toelaatbaar bewijsmateriaal ter ondersteuning van de aanklachten niet aanwezig is. Deze vormen van misdrijven vallen onder speciale jurisdicties, zoals de militaire rechtsmacht, die niet onafhankelijk zijn, zelden onpartijdig zijn en niet van toepassing zijn op burgers.

Amnesty International heeft ook zaken gedocumenteerd waarin het contact van gevangenen met hun familie of advocaten beperkt is, waardoor de gevangene het risico loopt op ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en andere slechte behandelingen.

Yon Goicoechea, studentenleider en huidige leider van Voluntad Popular, werd gearresteerd op 29 augustus 2016 door onbekende personen die reden in een bestelwagen van zonder kentekenplaten, volgens getuigen van het incident. Yon's arrestatie werd uiteindelijk bevestigd door een senior ambtenaar van de regeringpartij, de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV), die verklaarde dat hij gearresteerd was voor het vervoer van explosieven, die naar verluidt zouden worden gebruikt in een oppositie demonstratie op 1 september .

Ondanks de intensieve inspanningen van zijn familie kon de verblijfplaats van Yon Goicoechea niet worden vastgesteld tot ongeveer dertien uur na zijn laatste contact met zijn familie. Yon werd vermist vanaf zijn arrestatie totdat er informatie werd verkregen dat hij in de El Helicoide-faciliteit van SEBIN in Caracas werd vastgehouden. De activist werd voor de rechtbank gebracht, maar volgens informatie, verstrekt aan Amnesty International, bleef hij tot 1 september 2016 in detentie. Sinds 20 oktober 2016 is er sprake van een rechterlijke beslissing waarin wordt erkend, dat aan alle vereisten voor zijn vrijlating is voldaan, aangezien het Openbaar Ministerie niet voldoende bewijsmateriaal heeft gevonden om eventuele aanklachten tegen hem in te brengen.

Desondanks wordt hij nog steeds door SEBIN vastgehouden en volgens berichten van zijn familie is de rechtbank die de zaak heeft behandeld sinds december 2016 niet open voor het publiek.

'Het feit dat er in Venezuela mensen worden vastgehouden in detentie zonder officiële aanklachten toont de abominabele staat van de mensenrechten in het land', aldus Erika Guevara-Rosas.

(Red. De Surinaamse Krant)

0 comments:

Een reactie plaatsen