dinsdag 4 april 2017

Helft gemeenten Colombia loopt verhoogd risico bij natuurrampen

IDEAM-directeur vreest overstromingen en modderstromen langs grootste rivier, MagdalenaVoor dan 180 van de ongeveer 1.000 gemeenten in Colombia gelden de oranje of rode alarmcode voor natuurrampen zoals die de zuidelijke stad Mocoa gedeeltelijk heeft verwoest. Met inbegrip van gemeenten met de alarmcode geel, heeft de helft van de gemeenten van het land een bepaald verhoogd risico op modderstromen of het instorten van berghellingen, zo zei de directeur van het Colombiaanse meteorologisch instituut IDEAM (Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales de Colombia), Omar Franco, zondag, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, dinsdag 4 april 2017.


Dit jaar valt het eerste regenseizoen in Colombia samen met 'La Niña', een Pacifisch weerfenomeen dat meer regenval in het noorden van de Andes-regio in Zuid-Amerika veroorzaakt.

Volgens Franco bevinden de regio's met het hoogste risico op natuurrampen als gevolg van buitensporige regens zich in de Andes regio's van Colombia in het zuidwesten en midden van het land. 'We hebben regens geregistreerd met een overschrijding van de norm met 50% in het overgrote deel van de stations die worden beheerd door de IDEAM', aldus de meteoroloog.

Wanneer april, een van de meest regenachtige maanden van het jaar, overvloedige regenval blijft registreren, dan vreest de IDEAM-directeur ook overstromingen of modderstromen langs de grootste rivier van het land, de Magdalena, die grote overstromingen in de noordelijke delta in 2010 veroorzaakte, de laatste keer dat 'La Niña' Colombia trof.


De meteorologische dienst heeft sinds juli 2016 voor 'La Niña' gewaarschuwd.(Red. De Surinaamse Krant/IDEAM/Colombia Reports/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen