vrijdag 7 april 2017

Jonge Peruaanse vrouw (20) bevalt van baby in reddingshelikopter na te zijn geëvacueerd uit onderlopen gebied


'Het was tijd, ze wilde geboren worden in de lucht'


Na weken van gestage regen, toch een zonnestraal: Een vrouw is bevallen van een gezonde baby, meisje, in een reddingshelikopter nadat ze was gered uit een ondergelopen dorp in het noorden van Peru, aldus het Peruaanse leger. Dit bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, onder andere CNN. Maria Josefa Pingo Sanchez, 20, werd dinsdagmiddag gered  en haar baby meisje kwam ter wereld om 3:50, 15 minuten voordat de helikopter landde bij een ziekenhuis. De baby kreeg de naam Cielo, Spaans voor 'lucht', volgens de staatsnieuwszender TV Peru. Moeder en baby hadden geluk. De overstromingen in Peru hebben 106 levens gekost, aldus het overheids persbureau Andina.

In totaal zijn meer dan een miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Daaronder 361.981 kinderen en 20.659 zwangere vrouwen. Edward Albuquerque Cordova van het leger, die Pingo gered heeft, zei in een video vrijgegeven door het Peruaanse leger, dat ze gedurende twee dagen weeën had. In de video is een handdoek gedrapeerd te zien over de knieën en buik van Pingo's en naar het zich laat aanzien een legerarts die haar met de weeën.'Het was tijd. Ze wilde geboren worden de lucht', zei Pingo grijnzend tegen Peruaanse media in het ziekenhuis. 'Ze was in een precaire gezondheidstoestand', zei Albuquerque, eraan toevoegend dat de redders niet hadden verwacht dat Pingo zou bevallen voor aankomst in een ziekenhuis, en dat de geboorte was 'geïmproviseerd', maar de komst van de baby bracht vreugde aan iedereen onder zijn bemanning. 'Het was de eerste keer dat dit gebeurde voor mij, en de eerste keer dat het gebeurde in een legerhelikopter, en in het leger in het algemeen', zei Albuquerque.

Pingo baarde haar baby ongeveer 15 minuten voordat de helikopter zijn bestemming, een ziekenhuis in Chiclayo, had bereikt. 'Wat willen we dat de baby is? Een piloot, een soldaat, of een commandant? In elk geval, ze is nu een deel van onze familie', zei Albuquerque, breed glimlachend.

Moeder en baby maken het goed en donderdag ontving ze een bezoek van de commandant van de reddingseenheid, kolonel Javier Tryon, die haar een geschenk gebracht. Pingo was zo dankbaar voor de Peruaanse luchtmacht, dat ze de commandant van de eenheid vroeg om de baby' peetvader te zijn, zo berichtte TV Peru. Tryon zei dat het het engagement van het leger is om de bevolking van Peru te blijven helpen.

Het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme tweete een foto van moeder en dochter op slechts enkele minuten na de geboorte, met de titel 'Dit is hoe hoop wordt geboren.'


(Red. De Surinaamse Krant/CNN/TV Peru/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen