maandag 3 april 2017

Linkse Ecuadoraanse presidentskandidaat Moreno wint nipt, 51%, van conservatief Lasso

Lasso gaat hertelling uitgebrachte stemmen aanvragen

(Bron foto: Associated Press)

In Ecuador zou de linkse regeringskandidaat Lenin Moreno de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hebben gewonnen. Maar, de (voorlopige) uitslag is heel nipt, en zijn conservatieve tegenkandidaat Guillermo Lasso gaat een hertelling vragen. Lasso claimt dat er fraude is gepleegd; de situatie in Ecuador is heel onrustig, zo berichten vandaag, maandag 3 april 2017, diverse nationale en internationale media.

Waarnemers keken met belangstelling uit naar de uitslag in Ecuador, een (relatief) kleinere Zuid-Amerikaanse natie van 16 miljoen mensen.

Met bijna 96 procent van de stemmen geteld, heeft Moreno volgens de kiescommissie 51 procent van de stemmen, tegenover 49 voor de bankier Guillermo Lasso. De kloof tussen beiden zou amper 214.000 stemmen bedragen, maar zou in de praktijk niet meer te overbruggen zijn. 'Irreversible' (onomkeerbaar) twitterde Correa al.
Lasso vraagt nu al om een hertelling, omdat hij volgens drie exitpolls gewonnen zou hebben. Hij is ook boos, omdat de resultaten dit keer heel snel werden aangekondigd, terwijl het in de eerste ronde nog drie dagen duurde. 'Dit gaan we niet toelaten', zei Lasso, die zijn supporters opriep tot 'vredig maar vastberaden' protest.Op verschillende plaatsen in Ecuador waren er al relletjes tussen Lasso-aanhangers en de politie Correa heeft die al veroordeeld: 'Jammer! Geweld in Quito, Esmeraldas, Ibarra en Azogues. Wat ze niet in het stemhokje konden halen, proberen ze nu met geweld af te dwingen.'De 64-jarige Moreno wil de sociale hervormingen van zijn voorganger Rafael Correo voortzetten. Hij zei gisteravond tegen zijn aanhangers in de hoofdstad Quito dat hij niet zal rusten vooraleer elke Ecuadoraan een huis heeft en het analfabetisme in het Andesland volledig verdwenen is. Daarnaast riep hij op tot een vreedzame samenleving. 'We zullen met minder confrontaties en meer tolerantie regeren', stelde hij.

Moreno liet tijdens zijn campagne ook weten, dat hij WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange verder politiek asiel wil geven in zijn land.

Lenín Moreno was onder de vorige president Rafael Correa vicepresident tussen 2007 en 2013. Bij een overval door dieven in 1998, op een winkelparking, werd hij in de rug geschoten en raakte hij aan beide benen verlamd. Moreno kan een van de weinige wereldleiders in een rolstoel worden. In 2012 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor mindervaliden.

(Red. De Surinaamse Krant/De Redactie-VRT Nieuws/Twitter/De Telegraaf/CNN)

0 comments:

Een reactie plaatsen