vrijdag 28 april 2017

Meer dan 200 vrouwen zijn dit jaar al in Colombia vermoord

Vrouwen demonstreren in hoofdstad Bogota tegen toenemend aantal moorden op vrouwen


Tientallen Colombiaanse vrouwen hebben gisteren in Bogota gedemonstreerd tegen het toenemende aantal moorden op vrouwen in het Zuid-Amerikaanse land (zie foto - Bron: Reuters), zo bericht TeleSUR vandaag, vrijdag 28 april 2017.

De demonstraties, georganiseerd door de Maisa Covaleda Stichting, gebruikten de slogan 'Verbreek de Stilte' als een manier om de overheid te wijzen op haar inactieve houding inzake dit issue. Demonstraties vonden plaats voor het kantoor van Colombiaanse procureur-generaal Nestor Humberto Martinez en een aantal andere overheidsgebouwen, aldus de Colombiaanse krant El Espectador.

'Elke keer als een vrouw wordt verkracht, geslagen, vermoord en de instellingen van ons land stil blijven, worden ze medeplichtigen aan het probleem', stelde de Maisa Covaleda Stichting in een verklaring op Facebook. 'We zien het als een absolute noodzaak te mobiliseren om verantwoordelijkheid te eisen van alle instellingen die onze kinderen en vrouwen niet hebben beschermd.'Het stijgende geweld tegen vrouwen en kinderen in Colombia is schokkend. Meer dan 200 vrouwen in Colombia zijn in 2017 al gedood, aldus Colombia's Nationaal Instituut voor Rechtsgeneeskunde. Dit cijfer omvat de recente moorden op Sara Palacio, Monica Avila, Jennifer Katherine Caceres en Leidy Laura Burgos Chanci. En het worden er meer.


Er zijn het eerste kwartaal van dit jaar 4.315 medische onderzoeken verricht naar vermeende gevallen van seksueel geweld tegen kinderen en adolescenten in Colombia, meldt het Nationaal Instituut voor Rechtsgeneeskunde ook. Vuurwapens zijn volgens het instituut het meest gebruikte wapen bij moorden op vrouwen. In de afgelopen tien jaar is het gebruik van vuurwapens bij deze misdrijven toegenomen.

'Tien jaar geleden werden aanvallen waarbij vuurwapens werden gebruikt nog op een vierde of vijfde plaats gerangschikt', zegt Carlos Valdes, directeur van het instituut in El Espectador. 'Vandaag heeft het gebruik van vuurwapens bij de mishandeling van vrouwen de eerste plaats bereikt.'

In de Colombia's regio's Bogota, Atlantico en Valle del Cauca is het hoogste aantal moorden op vrouwen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er dit jaar 53 veroordelingen geweest. Evenzo zijn er 345 gevallen gerapporteerd, waarvan 152 onderzocht worden en 85 op weg zijn om voor een rchter te verschijnen.


(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Elspectador)

0 comments:

Een reactie plaatsen