donderdag 20 april 2017

Minister Van der San reageert gepikeerd op opmerkingen VHP-voorzitter Santokhi

'Blijkbaar verdedigt meneer Santokhi de mensen die hij betaalt om te roven in dit land'


Minister Eugene van der San van Justitie en Politie kan zich niet voorstellen, dat VHP-voorzitter tevens ex-minister Chandrikapersad Santokhi reageert op een opmerking over het bestrijden van criminaliteit. 'Blijkbaar verdedigt meneer Santokhi de mensen die hij betaalt om te roven in dit land', zegt een geïrriteerde bewindsman - die nooit verlegen zit om scherpe ongenuanceerde uitspraken, veelal in reactie op... - vanochtend, donderdag 20 april 2017, in een reactie op Starnieuws.

Van der San heeft een voorstel gedaan inzake hoe de verruwde criminaliteit aan te pakken. Hij wil het Nationaal Leger betrekken en een wetsaanvulling doen, die Chinese winkeliers de mogelijkheid moet bieden om op te treden tegen criminelen. 'Op een of andere manier, wan mogelijkheid mus fu de, dat ye kan sut’en trowe. Het komt hard over. Ma un no ab tra mogelijkheid fu stop den abani nanga den crimineel in a kondre disi', zei de minister bij de rouwdienst dinsdag van twee Chinese winkeliers die levend verbrand zijn nadat criminelen de winkel in brand staken.

Santokhi vindt, dat de minister toestemming geeft om mensen te doden, terwijl hij juist op moet komen voor de rechtsbescherming, rechtshandhaving en wet en recht. De VHP-voorman stelt, dat Van der San machts- en geweldinstrumenten wil inzetten tegen burgers. 'Ik vind dat de minister heel onverantwoordelijk is geweest. Hij heeft met zijn uitspraak laten zien dat wij inderdaad gaan naar een dictatoriale Staat, voor zover wij dat niet zijn. We gaan richting Venezuela', meent de politicus. 

De minister kan zich niet voorstellen, dat Santokhi deze opmerkingen nu maakt. Acht tot negen jaar geleden kwam volgens Van der San de achterban van Santokhi op en eiste de doodstraf. 'Toen heeft Santokhi, die minister was, het Wetboek van Strafrecht zodanig gewijzigd waardoor zijn achterban de bevoegdheid kreeg om te schieten op iemand die op hun erf kwam. Wanneer iemand die niet op hun lijkt op hun erf komt, dan mag die persoon hem doodschieten.'

De minister merkt verder op, dat deze maatregel in feite meer gericht was op de boslandcreolen. 'Ik kan mij niet voorstellen, dat hij op iets reageert dat ik heb gezegd om de criminaliteit te bestrijden. Ik kom maar tot één conclusie, hij betaalt de mensen om criminele handelingen in dit land te plegen. Dus hij komt voor ze op.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

1 comments:

  1. Ik denk dat, als minister hij zich verantwoordelijk moet opstellen en zulke uitspraken achterwege laten. Dat wat hij als minister aan de chinese broeders heeft beloofd nu waar moet maken en wanneer hij praat over de achterban van de voorzitter van VHP moet hij zich van bewust zijn dat de chinese broeder, voor 90% de zelfde doelgroep zullen neerklallen. Hier betreft het om de criminelen en voor 90% beataat deze groep uit 1 bepaald ras. Laat dat duidelijk zijn. Achterban van Santokhie, het zijn overwegend Hindoestanen en wat de minister nu wil is dat de chinezen de zelfde rechten krijgen om de, (zoals de minister het zelf heeft gezegd), de boslandcreolen doodschieten.

    BeantwoordenVerwijderen