vrijdag 28 april 2017

Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme: 'Benzineprijs wordt niet door overheid bepaald'

Korte 'uitleg' ministerie over verhoging brandstofprijzen

Ministerie verschuilt zich achter wereldmarktprijs ruwe olie


Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme legt in een donderdag 27 april 2017 uitgebracht persbericht uit dat benzineprijzen niet door de overheid worden bepaald. Het ministerie heeft slechts een controlerende taak. 

De importeurs van olie sturen hun factuur naar het ministerie en zoals overal ter wereld berekenen ook zij de verkoopprijs van olie aan de pomp. De pompprijzen worden bepaald op basis van de inkoopprijs per lading. Dit verschilt per lading, waardoor de pompprijs per lading verschilt.

De oliemaatschappij is afhankelijk van de inkoopprijs die betaald wordt aan de raffinaderij. Deze wordt beïnvloed door: - de wereldmarktprijzen van ruwe olie, - bepaalde factoren zoals jaargetijden en klimatologische omstandigheden in de landen waar de raffinaderijen gevestigd zijn en - vraag en aanbod. Dit zijn allemaal factoren waar de oliemaatschappij en Suriname absoluut geen invloed op hebben, stelt het ministerie.

De government take, de consumentenbelasting op brandstof, is een vast bedrag en verschilt niet per lading. Voor diesel is dit Srd 0,70, unleaded Srd 1,30 en super Unleaded Srd 1,40.

0 comments:

Een reactie plaatsen