woensdag 26 april 2017

Ministerie van LVV tevreden over 'Intelligent Solar Insects Killers'

Het op een milieuvriendelijke manier bestrijden van insecten in landbouwgebieden


Het op een milieuvriendelijke manier bestrijden van insecten waar landbouw wordt uitgeoefend, kan tegenwoordig met de Intelligent Solar Insect Killer (ISIK). In 2012 heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)deze insectendoder geïntroduceerd in Suriname. Inmiddels zijn er zo'm vijfhonderd van deze apparaten (zie foto - Bron: ministerie van LVV) in omloop bij producenten van landbouwgewassen, zo bericht het ministerie vandaag, woensdag 26 april 2017.

De ISIK is een speciaal ontworpen apparaat met een speciale lamp dat in de avonduren aangaat en bepaalde schadelijke insecten aantrekt. Als de insecten in de directe omgeving van de lamp komen, worden ze duizelig en verdrinken in een teil met water die onder de lamp geplaatst is.

De lamp gaat aan middels een onderhoudsvrije batterij die opgeladen wordt door een zonnepaneel. De levensduur van de insectenkiller is zeven tot tien jaar. Het apparaat heeft effectieve werking van een straal van ongeveer 85 meter, welke een werkingsbereik heeft van ongeveer 1.8 hectare.

De insectendoder wordt veelal gebruikt in de Volksrepubliek China, de Verenigde Staten van Amerika en Europa. Het wordt ingezet op verschillende landbouwvelden zoals rijst, mais, suikerriet, banaan, katoen, hout, groente, fruit en visvijvers. In Suriname heeft d evaluatie getoond dat het gebruik van de ISIK succes heeft geboekt bij de gewassen tomaat, boulanger, komkommer en antroewa.

Naast het bestrijden van instecten bevordert de ISIK dus een verhoogde productie en gezonde groente en fruit voor de samenleving. Er is weinig tot geen gebruik van pesticide nodig

0 comments:

Een reactie plaatsen