zondag 2 april 2017

OAS-hoofd Almagro heeft ontmoeting met Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles

OAS bereidt acties voor tegen Venezuela binnen OAS-verband


OAS-secretaris-generaal Luis Almagro heeft een ontmoeting gehad met de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles vooruitlopend op de vergadering van morgen, waarin gesproken gaat worden over manieren om de socialistische regering van Venezuela te straffen. Almagro heeft opgeroepen voor de 'speciale bijeenkomst' morgen waarin ook aan de orde komt de recente beslissing van het Hooggerechtshof van Venezuela, ondanks het feit dat die beslissing inmiddels is teruggedraaid als gevolg van kritiek binnen de overheid van Venezuela, zo bericht TeleSUR vandaag, zondag 2 april 2017.

Almagro plande de bijeenkomst in reactie op de uitspraak van woensdag, waarin werd bepaald dat de hoogste rechter een aantal verantwoordelijkheden van de Nationale Assemblee overneemt zolang de wetgever blijft functioneren in 'minachting' van de Grondwet. Maar, gisterochtend, heeft het Hooggerechtshof haar beslissing teruggedraaid. De ommezwaai volgde uren nadat de Veiligheidsraad van Venezuela een beroep op de rechter had gedaan om de beslissing te herzien.Niettegenstaande, Almagro en de mainstream media beweren nog steeds dat de beslissing een 'self-coup' was, bedoeld om meer macht te verlenen aan de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela. 'Helaas, waar we voor hadden gewaarschuwd is nu gebeurd', zei Almagro in een verklaring.'De ongrondwettelijk beslissingen van Venezuela's Hooggerechtshof om de parlementaire onschendbaarheid te ontnemen bij de leden van de Nationale Assemblee en aan te nemen dat de wetgevende functie de laatste acties van het autoritaire regime zijn om de constitutionele orde te ondermijnen in Venezuela en alle schijn van democratie te elimineren', zei Almagro.

Ter informatie:Niet alleen heeft hij een ontmoeting gehad met de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles voor de vergadering van morgen, maar de oppositie bondgenoot voert ook de druk op andere landen in de regio op om diplomatieke actie tegen Venezuela te nemen. Het is waarschijnlijk dat Almagro en andere rechtse regeringen gaan proberen een 'schending van de grondwettelijke orde' in Venezuela te verklaren, aldus berichtgeving van HispanTV.

Dit zou de OAS gelegenheid bieden om de steun voor eventuele opschorting van het land op te voeren. Een derde van de 35 OAS-lidstaten zou moeten stemmen over de toepassing van het charter om de schorsing te activeren. Tot nu toe hebben 18 landen openlijk de actie tegen Venezuela gesteund: Argentinië, Bahamas, Barbados, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Jamaica, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Saint Lucia, Uruguay en de Verenigde Staten. 'Het is onjuist dat een staatsgreep wordt voltrokken in Venezuela', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela in een verklaring.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen