woensdag 5 april 2017

OM Curaçao bevestigt huiszoekingen bij politici Schotte en Cooper en zakenman R.

Landsrecherche verricht huiszoekingen in onderzoek naar omkoping politici 

(Bron foto: Vigilante/Facebook)

Sinds vanmorgen vroeg, woensdag 5 april 2017, worden op Curaçao, onder leiding van een Rechter-commissaris (RC), drie huiszoekingen verricht door de Landsrecherche Curaçao. Een van de huiszoekingen vindt plaats in de woning van Statenlid Gerrit Schotte. Ook worden huiszoekingen verricht bij politicus Charles Cooper en zakenman G.R. Het betreft een strafrechtelijk onderzoek door de Landsrecherche Curaçao, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een update persbericht. 

De Landsrecherche wordt hierin ondersteund door diverse andere opsporingsdiensten. De Procureur-Generaal heeft de Landsrecherche in februari 2017 opdracht gegeven om strafrechtelijk onderzoek te verrichten naar aanleiding van de aangifte van Statenlid Yael Plet ter zake van poging tot omkoping.


Naast de aangifte zijn diverse andere onderzoeksresultaten verkregen. Zo zijn onder andere een aanzienlijk aantal getuigen gehoord. Dit onderzoek leverde onder meer de verdenking op dat een ander Statenlid is omgekocht.

Inmiddels zijn twee personen in deze zaak als verdachte aangemerkt. Bij de huidige stand van het onderzoek is het noodzakelijk om vandaag deze drie huiszoekingen te doen. Verdere huiszoekingen en/of aanhoudingen worden tijdens het voortgang van het onderzoek niet uitgesloten.

De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de Procureur-Generaal. Corruptie, waaronder het omkopen van Statenleden, vormt een ernstige bedreiging van de rechtstaat. Het ondergraaft het democratisch proces en vernietigt het vertrouwen van burgers in hun volksvertegenwoordigers.

De Landsrecherche en het Openbaar Ministerie Curaçao geven dan ook prioriteit aan onderzoek naar dergelijke vormen van corruptie. Het onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het Openbaar Ministerie zal later vandaag meer informatie te geven.

0 comments:

Een reactie plaatsen