dinsdag 25 april 2017

Onderwijssamenwerking hoog op agenda Belgische onderwijsmissie

Minister Peneux wil dat IOL officieel wordt verheven tot HBO-opleiding

(Bron foto: MinOWC)

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) ontvangt deze week een Belgische missie, van het Hoofdstedelijk Gewest Brussel, voor het verbreden van de samenwerking. Aan het hoofd van de buitenlandse missie staat minister van Financiën en Externe Betrekkingen en Ontwikkelingssamenwerking mede belast met Onderwijs, Guy Vanhengel, zo bericht het ministerie vandaag, 25 april 2017, in een persbericht. 

Het hoofdonderwerp van de uitwisseling zijn de cultuurovereenkomsten tussen beide landen en samenwerking op het gebied van Onderwijsontwikkeling.

'De diversiteit in de samenleving van beide landen is groot. Er gaan kinderen naar school die thuis geen Nederlands spreken, terwijl het wel de instructietaal op school is. We kunnen van elkaar leren hoe hiermee om te gaan', zegt minister Vanhengel gisteren bij de eerste ontmoeting in het ministerie.

Suriname heeft volgens Vanhengel al jarenlange ervaring in het onderwijzen van kinderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. België zit zelf middenin het proces deze kinderen zo effectief mogelijk onderwijs aan te bieden.

Minister Peneux bracht bij een eerder bezoek aan Brussel de overeenkomsten ter sprake tijdens een conferentie. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven aan de uitbreiding van de samenwerking op het gebied van cultuur en onderwijs met name curriculum ontwikkeling en professionalisering van leerkrachten, wetenschap en ondersteuning aan opleidingen voor Hoger Onderwijs.

Via de Vlaamse Inter Universitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) heeft het MinOWC al een jarenlange samenwerking. De VVOB concentreert zich voornamelijk op het professionaliseren van de Pendagogische Instituten terwijl VLIR onderwijskundigen op academisch nivo opleidt in samenwerking met de Universiteit van Suriname.

De focus bij deze missie aan Suriname is meer gericht op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Minister Peneux wil dat het instituut officieel wordt verheven tot HBO-opleiding en de Bachelors/Master structuur wordt toegepast. In dat veld heeft Brussel veel ervaring. Vanhengel ziet graag dat het IOL in contact treed met de Erasmus Hogeschool voor de nodige ondersteuning.

Ook op het gebied van curriculum ontwikkeling is er wederzijds belangstelling tot samenwerking. Dat België leerdoelen per regio (per district) bepaalt voor onderwijs, dus sterk context gebonden werkt, is iets dat Suriname volgens Peneux kan overnemen. Hierbij zou het niet moeten uitmaken welke methode wordt gebruikt bij het behalen van de doelen. BEIP (Basic Education Improvement Program), die belast is met de verbetering van het basisonderwijs zal deze intentie verder uitwerken samen met minister Vanhengel en team.

'Bij deze samenwerking gaat het niet om veel geld die er gestopt moet worden in deze samenwerking. We streven voornamelijk duurzame samenwerking na, met kwaliteitsverbetering als doel', benadrukt Peneux. 'We willen elk vanuit onze eigen kracht werken om er beide beter van te worden', vult minister Vanhengel aan.

Het bezoek duurt tot en met donderdag 27 april 2017. Op het programma staan onder meer lezingen, bezoeken aan Marowijne en Saramacca.

Dit bericht de krant Metro in België vandaag, op gezag van het persbureau Belga:

Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel op werkbezoek in Suriname

Een elfkoppige delegatie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel, onder leiding van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld), brengt deze week een werkbezoek aan Suriname. De regering van de Zuid-Amerikaanse republiek wil nauwer met ons land samenwerken op vlak van onderwijs en cultuur. Daarnaast staat ook de ondertekening van twee stedenbanden op de agenda. Als voormalige kolonie van Nederland heeft ook Suriname het Nederlands als officiële taal. Naast het Nederlands wordt door de verschillende bevolkingsgroepen in de dagelijkse omgang nog een grote verscheidenheid aan andere talen gesproken. Veel schoolkinderen spreken thuis dus geen Nederlands.
“Suriname en België kunnen van elkaar leren hoe kinderen die thuis geen Nederlands spreken, toch zo effectief mogelijk kunnen worden onderwezen”, zegt Vanhengel in een persbericht, afkomstig van het ministerie van Onderwijs in Suriname.
Afgelopen maandag bracht Vanhengel al een beleefdheidsbezoek aan Robert Peneux, de Surinaamse minister van Onderwijs. Die sprak de hoop uit met Belgische hulp de lerarenopleiding in hoofdstad Paramaribo te kunnen moderniseren. Vanhengel zei daarin een rol weggelegd te zien voor de Erasmushogeschool in Brussel.
Ons land zet zich overigens al verscheidene jaren in voor kwaliteitsverbetering van het Surinaamse onderwijs. Zo is er in Paramaribo een permanente missie van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB).
De VGC had de voorbije twee dagen ook al een ontmoeting met het Surinaamse parlement en bezocht scholen en overheidsinstellingen in het district Marowijne. De missie wordt woensdag afgesloten met een bezoek aan het district Saramacca.

0 comments:

Een reactie plaatsen