vrijdag 7 april 2017

Onderzoek wijst uit: Wereld telt 60.065 boomsoorten waarvan 9.600 met uitsterven bedreigd

Brazilië heeft meeste soorten bomen, 8.715 


De non-profit organisatie Botanic Gardens Conservation International heeft twee jaar lang alle wetenschappelijke gegevens over bomen verzameld en samengevoegd. Uit het onderzoek blijkt dat er 60.065 boomsoorten op de wereld zijn en dat 9.600 soorten met uitsterven bedreigd zijn. Dit bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, de website MO.be. 

Twee jaar lang heeft de ngo Botanic Gardens Conservation International (BGCI) 500 wetenschappelijke dossiers geanalyseerd om te weten hoeveel boomsoorten er nu eigenlijk bestaan. De organisatie is daarbij tot de conclusie gekomen dat er 60.065 verschillende boomsoorten zijn. Alle informatie werd verzameld in een open database.

De bevindingen werden eerder deze week - op 4 april - gepubliceerd in The Journal of Sustainable Forestry (zie hierna). Het rapport bevat veel opmerkelijke bevindingen. Zo komt 58 procent van de boomsoorten enkel in één land voor. Veel van die soorten zijn daardoor ook met uitsterven bedreigd.Brazilië is het land met de meeste soorten bomen. Het grootste land van Latijns-Amerika telt maar liefst 8.715 soorten, waarvan er 4.333 enkel en alleen op zijn grondgebied te vinden zijn. Colombia staat op de tweede plaats met 5.776 boomsoorten en Indonesië is derde met 5.142 soorten. Madagaskar heeft bijna 3.000 unieke boomsoorten, Australië heeft ongeveer 2.500 unieke soorten.

Overal op de wereld staan bomen, behalve op Antarctica en in het Noordpoolgebied. Noord-Amerika heeft de minste diversiteit, er groeien daar maar 1.400 boomsoorten. De studie heeft enkel een 20.000-tal soorten op hun beschermingsstatus geëvalueerd en kwam tot de conclusie dat 9.600 van hen -dat is bijna de helft- met uitsterven bedreigd zijn. Van de 300 soorten die het meest bedreigd zijn, blijkt dat er nog maar 50 soorten in het wild bestaan. De reden van hun bedreiging is vooral ontbossing en overexploitatie.

Dr. Paul Smith, secretaris-generaal van BCGI, schat dat één op de vijf bomen bedreigd zijn. Botanisten verzamelen over de hele wereld zaden en teeltmaterialen om hun uitsterven tegen te gaan. BGCI wil dat de bomendatabase gebruikt wordt als instrument om toezicht te houden op de verschillende boomsoorten, de diversiteit en de globale en regionale niveaus van koolstofvoorraden. Aangezien er elk jaar 2.000 nieuwe plantensoorten ontdekt worden, zal de database ook elk jaar geüpdatet worden.

BGCI wil ook de Global Tree Assessment (GTA) helpen. Dat is een initiatief dat de beschermingsstatus van de bomen overal ter wereld tegen 2020 moet beoordelen. Dankzij deze database is het gemakkelijker te weten welke boomsoort het meeste hulp nodig heeft om zo een mogelijk uitsterven te voorkomen.

0 comments:

Een reactie plaatsen