maandag 3 april 2017

Parlement El Salvador neemt wet aan die mijnbouw verbiedt....

El Salvador neemt bescherming milieu en gemeenschappen serieus


Het vooruitzicht van het scheppen van banen en korte termijn rendement heeft verschillende regeringen in Latijns-Amerika ertoe verleid om mijnbouwbedrijven te verwelkomen en regelgeving tot een minimum te beperken. In afgelegen gebieden hebben onbevoegde goudzoeker natuurlijke hulpbronnen opgezogen, zonder rekening te houden met de milieu- en sociale schade die ze achterlaten. De stijging van roekeloze mijnbouw heeft woede en controverse uitgelokt in de hele regio, en het was de drijvende kracht achter een opmerkelijke wet die woensdag in El Salvador een verbod op de mijnbouw van goud en andere metalen vastlegt. Dit bericht The New York Times zondag 2 april 2017.

De inwerkingtreding van deze wet is een overwinning voor activisten en katholieke kerkleiders, die betoogden dat het creëren van vrij spel voor mijnwerkers in El Salvador verder zou leiden tot het vervuilen van waterbronnen van één van de meest milieuvriendelijke vernietigde landen op het halfrond.

'Vandaag de dag zijn het niet alleen Salvadoranen die de acties die we ondernemen om het milieu te beschermen beoordelen, want dit is een kwestie die geen grenzen kent', zegt Johnny Wright Sol, een parlementariër, die één van de voorstanders was van het wetsvoorstel, in een verklaring. 'Het milieu is van ons allemaal.'

De bijzondere wet werd aangenomen na een langdurig geschil tussen de overheid en een Canadees bedrijf dat had geïnvesteerd in een goudwinnings onderneming. In 2016 oordeelde een Wereldbank arbitragecommissie in het voordeel van het land. Het bedrijf, Pac Rim Cayman, voldeed niet aan alle wettelijke eisen die nodig zijn om mijnbouwvergunningen te verkrijgen. Na dat besluit, ontstond op grote schaal onder Salvadoranen steun voor een algeheel verbod op mijnbouw, die tot de slotsom waren gekomen, dat ze meer te verliezen hadden dan winst uit de mijnbouwsector.

Mijnbouw kan natuurlijk een belangrijke economische motor zijn als deze goed is geregeld, en het is onwaarschijnlijk dat El Salvador's mijnbouwverbod een model wordt voor haar buren. Niettemin, het zou andere landen moeten aansporen om zorgvuldiger om te gaan met de gevolgen van mijnbouw voor kwetsbare gemeenschappen en de noodzaak te overwegen voor strengere regelgeving en sterkere handhaving van milieuregels.

De vooruitgang op dit gebied zou kunnen beginnen met meer robuuste nationale discussies over de voors en tegens van afzonderlijke projecten.

In Ecuador zijn botsingen tussen illegale mijnwerkers en activisten gewelddadig geworden in de afgelopen jaren. In Brazilië werden 19 mensen gedood in 2015 toen een mijnbouw dam doorbrak, waardoor tonnen giftig mijnbouwafval in onder andere een rivier, Doce, terechtkwam en het gaat jaren duren om die rivier en aangrenzende getroffen gebieden schoon te maken. In Colombia hebben illegale goudzoekers grote delen van de Amazone met de grond gelijk gemaakt. In Argentinië, ondertussen, kwamen inheemse gemeenschappen zonder water te zitten en werden slecht gecompenseerd nadat internationale bedrijven lithium uit de grond in hun gemeenschappen hadden gehaald, aldus een Washington Post onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd.Om dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen, dan zou een soort zorgvuldige afweging nodig zijn die in El Salvador ertoe heeft geleid dat een ​​duidelijk standpunt werd ingenomen tegen mijnbouw.

(Red. De Surinaamse Krant/The New York Times/Twitter)
Asamblea Legislativa prohíbe la minería metálica en el país

29/03/2017 
Asamblea Legislativa prohíbe la minería metálica en el país
Foto: José Vásquez – Redacción: Mayra Escobar
Comprometidos con proteger los recursos naturales y diversidad del medio ambiente, el Pleno Legislativo aprobó por unanimidad la Ley de Prohibición de la Minería Metálica, con la cual se busca eliminar toda práctica minera en el suelo y subsuelo salvadoreño, en aras de extinguir toda amenaza para el desarrollo sostenible y bienestar de la familia salvadoreña.
La prohibición de la minería metálica incluye actividades de exploración, extracción, explotación y procesamiento, sea a cielo abierto o subterráneo; asimismo el uso de químicos tóxicos, como cianuro y mercurio, en cualquier proceso de minería metálica.
Bajo este decreto, ninguna institución, norma, acto administrativo o resolución podrá autorizar dichas actividades en El Salvador u otorgar licencias, permisos, contratos o concesiones para esos mismos fines. Todo procedimiento de obtención de licencia o concesiones para prácticas de minería metálica en el país queda sin efecto a partir de la vigencia de la normativa aprobada.
En el caso de la minería artesanal a pequeña escala utilizada para subsistencia familiar, artesanal y güiriseros (mineros artesanales), contarán con un plazo de dos años –contados a partir de la entrada en vigencia de la ley¬– para reconvertirse a otra actividad productiva, para ello se contará con el apoyo, asesoramiento y asistencia técnica y financiera del Estado salvadoreño. De esta normativa queda excluido el trabajo artesanal de fabricación, reparación o comercialización de joyas o productos de metales preciosos.
Para un mejor funcionamiento de la normativa, el presidente de la República deberá dictar el reglamento de aplicación de la ley, en un plazo no mayor a seis meses después de que la misma entre en vigencia.
Mayra Escobar

0 comments:

Een reactie plaatsen