vrijdag 28 april 2017

Politie Ecuador waarschuwt tieners en ouders voor 'Blauwe Walvis' zelfmoorduitdaging

'Blauwe Walvis' verspreidt zich in Zuid-Amerika en heeft elders in de wereld al doden gekost


Voor zover bekend is de 'Blauwe Walvis' nog niet opgedoken onder jongeren in Suriname


De politie van Ecuador heeft er bij tieners en hun ouders op aangedrongen om voorzichtig te zijn met de zelfmoorduitdaging van de 'Blauwe Walvis', aangezien het dodelijke spel, die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de dood van minstens vijftien tieners in Rusland, over de hele wereld wordt verspreid. 'Ga niet naar het aas. Je leven is geen spel', zei de Ecuadoraanse politie via haar officiële Twitter-account. 'Ouders moeten ieder online spel opsporen en rapporteren dat zelfmoord promoot', zo bericht het Russische persbureau TASS vandaag, vrijdag 28 april 2017.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de rechtshandhavingsinstanties belast met het onderzoek naar de reikwijdte van de dodelijke uitdaging, waarin kinderen en tieners wordt verteld om zelf verwondende taken te voltooien en uiteindelijk te 'winnen' door zelfmoord te plegen.

Tieners worden gecontacteerd door zogenaamde meesters van het spel, hetzij via een privébericht of wanneer ze zich bij 'groepen van de dood' aansluiten op sociale netwerken. Gedurende vijftig dagen worden ze aangemoedigd om een ​​reeks taken te voltooien, variërend van het geven van een knuffel aan de ouders tot in zichzelf te snijden. Op de laatste dag wordt ze verteld zelfmoord te plegen.

Tot nu toe hebben de Ecuadoraanse autoriteiten geen zelfmoord gerapporteerd in verband met de uitdaging, die zich verspreid over het Zuid-Amerikaanse continent.

Volgens de krant El Comercio in Ecuador worden tiener-zelfmoorden die gelinkt worden aan de 'Blauwe Walvis' onderzocht in Brazilië, Colombia, Chili, Uruguay en Bolivia. Voor zover bekend is het spel nog niet opgedoken onder jongeren in Suriname.

Op 14 april meldden Braziliaanse media, dat de rol van de 'Blauwe Walvis'-uitdaging en 'groepen van de dood' wordt onderzocht, nadat omstandigheden rond verschillende gevallen van tienerzelfmoord en zelfverminking wezen in de richting van de dodelijke uitdaging.

In de eerste van de gevallen werd een noot met de regels van het spel gevonden onder persoonlijke voorwerpen van een 16-jarig meisje, die zelfmoord pleegde.


Het spel kwam voor het eerst op sociale netwerken in Rusland, waar tenminste acht online gemeenschappen de zelfmoord promoten, en ontstond ​​tussen december 2013 en mei 2016. Volgens het Russische Onderzoekscomité is de "Blauwe Walvis' verantwoordelijk voor de dood van ten minste 15 tieners in verschillende Russische regio's. Vijf werden gered of waren niet in staat om de uitdaging te voltooien.

(Red. De Surinaamse Krant/TASS/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen