donderdag 6 april 2017

Rechtbank wil onderzoek doodsoorzaak Arubaan Henriquez door 3e deskundige van NFI

Parlementslid Aruba volgt rechtszaak uit bezorgdheid over onderzoek en verloop zaak


De rechtbank Den Haag vraagt een derde deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), om zich te buigen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag, donderdag 6 april 2017 besloten. Mede hierdoor is de inhoudelijke behandeling van de zaak tot medio november uitgesteld. De deskundige is forensisch arts Daan Botter, zo berichten de Nederlandse media. De uitspraak is dan op 21 december.

Henriquez (42) werd op 27 juni 2015 aangehouden in het Haagse Zuiderpark na een muziekfestival. Hij overleed een dag later. Na sectie concludeerde het Openbaar Ministerie eerder op basis van onderzoek door het NFI dat de Arubaan overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld uitgeoefende door agenten op zijn hals, een gevolg van een nekklem.

De reden voor het uitstel is dat de verdediging van de twee agenten DH01 en DH02, twee weken voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zou beginnen, op de proppen kwam met een rapport van forensisch arts Kees Das. Hij wierp een nieuw licht op de doodsoorzaak. Die was volgens hem niet de nekklem die volgens de patholoog de vermoedelijke doodsoorzaak is. Das bekeek echter niet uit de ruim 300 foto’s die van de sectie zijn gemaakt, en hij heeft ook het lichaam van Henriquez niet onderzocht. Hij baseert zijn stelling op informatie in het dossier.

De drie deskundigen zullen tijdens de openbare zitting in november worden gehoord.

De rechtbank benadrukte vanochtend de verdediging niet kwalijk te nemen dat er niet eerder is gezegd dat er nog een onderzoek liep. 'Maar, de verdediging is dat niet verplicht', aldus de voorzitter. Er bleef de rechtbank echter geen andere mogelijkheid over dan de zaak uit te stellen om het rapport van Das aan een ander onderzoek te onderwerpen. Duidelijkheid over de doodsoorzaak is van cruciaal belang. De consequenties zijn groot.

De rechters die de zaak behandelen hebben de komende maanden een overvol schema met zittingen die niet kunnen worden uitgesteld. Ook de zaal in het justitieel complex op Schiphol waar de zaak dient, is niet altijd beschikbaar.

De zaak wordt ook bijgewoond door mevrouw Desirée de Sousa-Croes, voorzitster van commissie Justitie van parlement op Aruba. Aruba maakt zich zorgen over het onderzoek naar de zaak en het verloop van de strafzaak. 'Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat Aruba komt controleren of de rechtsgang in Nederland wel goed verloopt', twitterde De Telegraaf rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman hierover.


0 comments:

Een reactie plaatsen